Situatie paradoxala in Romania, unde somajul creste in anul in care locurile de munca NU se ocupa. Explicatia fenomenului
Situatie paradoxala in Romania. Anul trecut, somajul a crescut fata de 2014, dar, in acelasi timp, firmele si administratia au declarat tot mai multe locuri de munca disponibile.
Asta, dar si numarul urias de tineri care nu isi gasesc rostul pana la 25 de ani, arata ca scoala nu produce oameni calificati pentru meseriile care se cer pe piata.
Am avut un somaj de 6,7% in Romania, anul trecut. Rata aceasta este ponderea celor fara loc de munca in numarul romanilor care pot sa munceasca. Daca ne uitam prin Europa, vedem ca cel mai bine stau cehii, cu 4,5%. Inaintea noastra sunt si britanicii, cu un somaj scazut. Franta are deja 10%, iar probleme grave au Spania si Grecia, cu peste 20% somaj. Acolo unul din patru oameni nu are loc de munca.
Revenim la noi, numarul somerilor a crescut usor anul trecut fata de 2014. Avem 631.000 de someri la finalul lui 2015. Intrebarea e de ce creste numarul somerilor, daca economia merge, aparent, bine?
Daca ne uitam pe grupe de varsta, vedem si unde sunt problemele cele mai mari: la tinerii intre 15 si 24 de ani. La fiecare patru persoane, una e somera, semn ca scoala nu-i califica pentru ce are nevoie piata muncii. O alta categorie de risc e la cei peste 45 de ani. Daca isi pierd locul de munca, foarte greu isi mai gasesc altul.
Institutul National de Statistica anunta ca sunt 54.000 de locuri de munca vacante in Romania, in crestere de la o luna la alta. Adica avem, teoretic, o concurenta de 11 someri pentru o slujba.
Problema e ca cei aflati in evidentele autoritatilor sunt mai ales muncitori necalificati din agricultura, constructii sau drumuri. Asta in timp ce firmele cauta prin agentiile de somaj necalificati in asamblare de piese, confectii sau agenti de vanzari.