Premierul propune impozitarea proprietatilor la valoarea de piata. Cu cat ar putea plati romanii mai mult in fiecare an
Premierul Dacian Ciolos a propus luni ca impozitarea caselor si apartamentelor din Romania sa se faca la valoarea de piata a proprietatii.
Seful Executivului este de parere ca asta ar aduce mai multi bani la bugetele locale. Insa, pentru romanii de rand, noul sistem inseamna cheltuieli mai mari chiar si cu 75 de procente.
"Regandirea sistemului de taxe locale, mai ales a impozitului pe proprietate. poate analizam trecerea la un sistem de impozitarea bazat pe valoarea de piata a impozitarii si nu pe baza amplasarii lor asa cum este in momentul de fata", spune Dacian Ciolos.
La felul in care este calculat impozitul pe locuinta astazi, pentru o vila renovata, luxoasa, proprietarul plateste acelasi impozit ca si vecinul sau, care are aceeasi suprafata, dar a carui casa este darapanata. Asta pentru ca acum conteaza zona in care stai, suprafata locuibila si rangul localitatii - municipiu, oras, comuna.
Pentru un apartament de 3 camere, cu o suprafata de 70 de metri patrati, preturile medii, adica valoarea de piata la care premierul vrea sa fie calculat impozitul, difera de la un oras la altul. In Capitala e 63 de mii, in Cluj 57, Constanta 53 si Iasi 50 de mii. Impozitele actuale sunt acestea, dar pe propunerea lui Dacian Ciolos, impozitele ar putea creste pe formula din Codul Fiscal actual si cu 75%. De exemplu in Bucuresti de la 262 la 405 lei pe an.
Evaluarea celor 8,7 milioane de locuinte, dintre care 4,7 milioane in orase, ar putea fi facuta, sustin specialistii de catre Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania.
Tarifele ANEVAR sunt intre 200 si 2 mii de euro pe proprietate. O astfel de evaluare ia in calcul toate elementele constructiei, plus dotarile si utilitatile. Noul mod de calcul ar putea fi introdus din 2017, daca propunerea Premierului va fi pusa in practica.