Sanctiuni uriase pentru proprietarii cladirilor neingrijite din marile orase. Comisia de buget a decis majorarea impozitului
Potrivit unui amendament adoptat miercuri de deputatii finantisti, consiliile locale vor avea libertatea de a impune impozite de 6 ori mai mari proprietarilor care distrug imaginea oraselor.
Pe motiv ca o fatada degradata sau un teren napadit de buruieni scade si valoarea caselor din jurul sau, alesii vor sa ii oblige pe oameni sa investesca in renovari.
Deputatii din comisia de buget au venit cu o modificare la codul fiscal astfel incat consiliile locale vor putea majora impozitul pentru cladirile si terenurile neingrijite cu pana la 500%. Prea mult, au spus unii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Petre Petrescu, deputat neafiliat: "Daca cineva construieste ceva ilegal nu plateste o amenda atat de mare"
Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor: "Per ansamblu, costul nu este unul foarte mare"
Si mai mult s-au certat alesii cand a fost vorba sa defineasca ce inseamna pentru un teren sau o cladire "neingrijit".
Vasile Horga, deputat PNL: "Avem oameni bolnavi, oameni care nu sunt in localitate."
Ana Bircall: "Mie daca nu are trei flori poate mi se pare neingrijit"
Constantin Dascalu, deputat PNL: "Se vor produce abuzuri."
Alesii au dat ca exemple orase precum Londra sau New York si au aratat ca si la Bucuresti primaria a investit in construirea unor bulevarde care sunt strajuite de cladiri cu aspect dezolant si care scad pretul celorlalte proprietati din zona.
Viorel Stefan, deputat PSD: "Eu cred ca trebuie sa luam taurul de coarne si sa vedem care e interesul public"
Eugen Nicolaescu, deputat PNL: "Cad balcoane, cad pereti, Centrul Vechi al Bucurestiului, langa Primaria Capitalei"
Potrivit textului adoptat, o echipa de experti in urbanism din partea primariei ar trebui sa evaluze starea in care se afla casele si terenurile, iar decizia privind majorarea de impozit, precum si cuantumul sumei, se va adopta prin vot, in consiliul local.
Proprietarii vor fi ulterior notificati asupra sanctiunii, iar un primar prezent la dezbateri a dat asigurari ca nicio familie care nu isi permite realibilitarile nu va ramane pe drumuri.
Forma finala a codului fiscal va fi adoptata joi, in plenul Camerei Deputatilor. Noul text impune impozite diferentiate pe cladiri, in functie de destinatia lor. Autoritatile locale vor putea dubla valoarea impozitelor pentru cladirile rezidentiale, in timp ce pentru sediile de IMM-uri s-ar putea percepe sume si de 10 ori mai mari.