Zeci de romani s-au trezit ca au redirectionat 2% din impozit unor ONG-uri de care nici n-au auzit. Cum functiona schema
Ati redirectionat cei 2 la suta din impozitul pe venit? Inainte sa raspundeti la intrebare, mai ales daca nu ati avut o optiune clara, mergeti si intrebati la ANAF.
Zeci de oameni, si numaratoarea inca nu s-a terminat, s-au trezit ca au depus un astfel de formular desi nu auzisera niciodata de ONG-ul pe care l-au sponsorizat. Politistii au deschis un dosar penal, insa cazul dezvaluie o hiba la nivelul intregului sistem.
"- Am fost chemata la politie si m-au intrebat daca am redirectionat acei 2%
- Si ce ati zis?
- Ca nu."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Andreea s-a trezit ca a donat 2% din impozitul pe venit unei asociatii de care nici macar nu au auzit. A aflat asta abia cand a fost chemata la audieri intr-un dosar in care se vorbeste despre fals in declaratii, fals sub semnatura privata si uz de fals.
Asociatia, care intre timp si-a suspendat activitatea si care isi are sediul intr-un bloc din Calarasi, a fost infiintata in familie. Suspectii sunt mama, fiul si nora. Strangeau banii pentru un viitor mai bun daca ne luam dupa numele ONG-ului: asociatia pentru un viitor mai bun. Doar ca, spun politistii, formularele depuse de ei erau false.
Cei care au primit sute de donatii sustin ca ei au actionat legal. Numai ca numarul plangerilor continua sa creasca.
Zeci de persoane au fost chemate pana in acest moment in fata anchetatorilor si au fost intrebate daca au redirectionat sau nu cei 2% catre aceasta asociatie. Raspunsurile tuturor a fost nu.
In esenta, anchetatorii suspecteaza ca proprietarii asociatiei au completat in fals formulare cu datele reale ale unor contribuabili fara ca acestia sa aiba habar. Apoi le-au depus la administratia financiara care le-ar fi acceptat .
"Marea problema este ca in acest moment legea are o hiba. Oricine poate sa depuna in numele tau o astfel de cerere, este foarte simplu sa comiti o astfel de frauda", explica Adrian Cuculis, avocat.
Desi au fost contactati in urma cu 3 zile nu am primit un raspuns al oficialilor ANAF. Anual sute de mii de oameni doneaza cei doi la suta din impozitul pe venit catre organziatii, institutii sau asociatii. Actiunea este voluntara.