Peste 300.000 de firme din România, afectate de pandemia de coronavirus
Indiferent de măsurile de sprijin acordate de stat, peste 300.000 de firme din țară vor fi afectate de criza coronavirusului, susțin analiștii.
Corina Sîrghi cântă acum doar în scara blocului, unde are un pian, după ce contractele au dispărut. La fel și veniturile ei și ale celor mai mulți cântăreți.
Corina Sîrghi, artist muzical: „Nu știu ce rămâne de făcut. Asta e. Mă aflu într-o incertitudine totală și grea de dus."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Incertitudine nu e doar în muzică. Și actorii, cei mai mulți, lucrează doar pe contracte de colaborare, așa că nu pot beneficia nici de șomajul tehnic. Liviu Romanescu, de pildă, actor și cofondator al unei companii care creează spectacole de teatru, spune că în momentul de față orice finanțare este oprită.
Liviu Romanescu, actor: „Nu se programează spectacolul. Nu joci, nu-ți funcționează contractul, nu ești remunerat. Orice înseamnă firmă mică de evenimente a închis complet orice formă de venit."
În același timp, mulți antreprenori spun că nu pot beneficia acum de sprijin de la stat. Bogdan Stanciu, de pildă, conduce o firmă de IT care produce un soft pentru hoteluri și restaurante. Deși este direct afectat, nu se încadrează momentan în categoria celor cărora le-au scăzut încasările în primele luni ale anului, pentru a obține ajutor pentru șomaj tehnic.
Bogdan Stanciu, Bitsoft: „Mai sunt și alte facilități, de care eu în acest moment nu pot să beneficiez, cum ar fi fost amânarea la plata utilităților și așa mai departe. Chiar mi se pare că traversăm momente de panică la nivelul antreprenoriatului din turism."
O scădere deja vizibilă se vede și în online, unde multe afaceri au de suferit. Afectate sunt în primul rând site-urile de îmbrăcăminte și încălțăminte.
Florian Chiș, Asociația Română a Magazinelor Online: „Având în vedere că lumea stă acasă, nu mai cumpără produse din acest segment.”
Pentru că atenția cumpărătorilor este acum centrată pe alimente, nici industria florilor nu are perspective mai bune. Unul dintre cei mai mari distribuitori din România a rămas cu serele pline, iar plantele se vor ofili.
Amalia Rendi, distribuitor flori: „Am investit practic tot ce avem și pe care o să le pierdem. Nu știm ce decizie să luăm pentru următoarele perioade ale anului, de aceea suntem într-o situație dificilă."
Un nou pachet de măsuri economice urmează să fie discutat în ședința de Guvern de miercuri.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!