Pensiile private ar putea fi dublu impozitate din 2024. 100.000 de români ar lua mai puțini bani de pe urma contribuțiilor
Pensiile private ar putea fi impozitate dublu de anul viitor, atrag atenția administratorii acestor fonduri, numite Pilon II și Pilon III.
Iar asta din cauza unei modificări care a fost făcută special pentru a impozita progresiv alt tip de pensii - cele speciale. Dacă autoritățile nu vor schimba actuala legislație, 100.000 de români ar putea să ia mai puțini bani de pe urma contribuțiilor făcute în 2024 la pensiile private.
Ambiguitățile din Codul Fiscal ar face posibilă impozitarea progresivă a câştigurilor din fondurile private - Pilon II și Pilon III, spun administratorii lor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mihai Bobocea, APAPR: „E vorba despre plățile făcute din Pilonul II obligatoriu și Pilonul III facultativ, care riscă să fie tratate începând de la 1 ianuarie în același fel ca sume necontributive cu cotele de impozit progresiv aplicat începând cu 1 ianuarie pensiilor de serviciu. Astfel, în loc de cota de 10% aplicabilă în prezent, există riscul să se rețină cote de 15% sau 20%, evident mult mai mari decât ar fi corect.”
Asta ar însemna impozitarea progresivă a câștigurile adunate de un contributor la Pilon II și III, adică banii strânși în plus față de cei virați efectiv. Aceste câștiguri sunt făcute de pe urma investițiilor realizate de administratorii de fonduri în titluri de stat, acțiuni și obligațiuni.
În acest scenariu, ar fi probabil ca până la 100.000 de români anul viitor să fie afectați de această situație, susțin administratorii Pilon II și III. Asta pentru că nivelul plăților și al beneficiarilor de plăți din aceste două fonduri este în creștere accelerată. Până acum, administratorii au făcut deja plăți de 2,4 miliarde de lei, către 210.000 de beneficiari, adică participanți sau moștenitori. Doar la Pilonul II, anul acesta, plățile sunt estimate la un miliard de lei.
În replică, Finanțele susțin clarificarea cotei de impozit aplicabilă câștigului din pensii private, fără să se pronunțe asupra chestiunii cotelor progresive.
Ministerul Muncii susține că pensiile Pilon II nu vor fi supraimpozitate. La Pilonul III tace misterios
Iar Ministerul Muncii a transmis că: „Legea 282/2023 la care se face referire reglementează pensiile de serviciu, inclusiv componenta de impozitare a acestora. Pensiile din Pilonul II sunt bazate doar pe contributivitate astfel încât interpretarea că ar fi afectat în vreun fel acest venit prin impozitare progresivă este una neconformă cu realitatea normei juridice.”
O impozitare progresivă a veniturilor ar putea fi introdusă în 2025. Dacă s-ar pune de acord coaliția de la guvernare, sistemul ar taxa mai mult veniturile mari, dar e nevoie totodată și de digitalizarea ANAF - o mare restanță recunoscută și de Guvern.
Marcel Ciolacu, premierul României: „Încă nu am digitalizare la ANAF, încă nu am digitalizare în sistemul de sănătate, nu pot vedea eficienţa, nu pot vedea unde se risipesc banii în sistem.”
Problema impozitării pensiilor private ar trebui să fie tranșată înainte să se încheie acest an, administratorii fondurilor de pensii cerând modificarea prin Ordonanță de Urgență a Guvernului a Codului Fiscal.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, cod fiscal, pensii, pilonul II, pensii private,
Dată publicare:
27-11-2023 19:34