Pe lângă înghețarea salariilor bugetarilor, ar putea urma și concedieri. PNL: ”Guvernul recunoaște că România e în criză”
Salariile celor peste un milion de bugetari ar putea fi înghețate la nivelul acestui an, iar angajările, blocate.
Informația apare într-o scrisoare trimisă de ministrul Finanțelor Comisiei Europene. Măsura este luată în calcul de Guvernul României pentru construcţia Bugetului pe 2019. Eugen Teodorovici recunoaşte că a semnat documentul, dar spune că ar fi doar un scenariu.
Ministrul Muncii susţine însă că Legea Salarizării se va aplica așa cum a fost adoptată. Majoritatea bugetarilor ar urma să aibă, de la 1 ianuarie, o creștere cu 25% a salariilor brute.
În documentul trimis pe 15 octombrie de ministrul Eugen Teodorovici la Bruxelles, scrie negru pe alb că măsurile luate în calcul de Guvern pentru proiectul de buget pe 2019 sunt:
"Îngheţarea salariilor brute pentru angajaţii din sectorul public la nivelul lunii decembrie 2018 (Legea Salarizării Unitare nu se va aplica) şi acordarea voucherelor de vacanţă la acelaşi nivel din 2018, adică 1.450 de lei/angajat. Păstrarea numărului mediu de salariaţi în sectorul public la acelaşi nivel ca în 2018."
Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a recunoscut că planul de a îngheţa salariile la nivelul de anul acesta, precum şi angajările, există, dar susţine că ar fi vorba doar despre ipoteze de lucru.
Eugen Teodorovici: "Este un document de lucru care a fost trimis Comisiei Europene zilele trecute, este un scenariu, un calcul făcut la Ministerul Finanţelor Publice, dar trebuie spus foarte clar că Legea Salarizării şi Legea Pensiilor despre care se vorbeşte în ultima perioadă sunt două legi care se vor aplica aşa cum au fost ele adoptate."
În legătură cu îngheţarea angajărilor la stat, ministrul Teodorovici a dat de înţeles că ar urma chiar concedieri.
Eugen Teodorovici: "Se face caz cu caz, fiecare agenţie, fiecare minister în parte şi vedem exact fiecare cum este structurată. Şi vom vedea exact dacă acea structură trebuie să rămână la nivelul de astăzi sau ea trebuie să fie diminuată ca şi număr de salariaţi, nu ca şi venituri ale salariaţilor."
Scrisoarea către Bruxelles a fost semnalată de senatorul liberal Florin Cîţu.
Florin Cîțu: "Este clar că Guvernul construieşte un buget pentru 2019, un buget de austeritate. Numai ţările care sunt în criză economică opresc creşterile de salarii, care ar fi venit natural într-o economie care funcţionează, cel puţin cu nivelul inflaţiei, deci este clar un buget de austeritate, un buget de criză şi prin aceste măsuri Guvernul recunoaşte efectiv că România a intrat în criză economică.”
Consultanţii fiscali susţin că plafonarea salariilor bugetare la nivelul de anul acesta ar calma şi scumpirile.
Robert Croitoru, consultant fiscal: "Se încearcă acum, cu îngheţarea acestor salarii, să scadă nivelul de consum ca să se reducă aceasta inflaţie. România, evident, anul viitor nu va mai avea creşterea economică de care s-a bucurat în ultima perioadă, creştere care din păcate pentru noi, publicul larg, a fost prost înţeleasă de către Guvern şi toate resursele suplimentare care au fost aduse la bugetul de stat au fost investite în creşteri de pensii şi salarii, care nu au adus o creştere a productivităţii.”
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a scris pe Facebook că Legea Salarizării, cea care prevede creşteri pentru majoritatea bugetarilor de 25% de la 1 ianuarie, se va aplica în forma actuală. Aceasta a mai spus că Ministerul Muncii ia în calcul majorarea salariului minim încă de la finalul acestui an şi diferenţierea lui în funcţie de vechime şi studii.
Sursa: Pro TV
Etichete: Comisia Europeana, salarii, eugen teodorovici,
Dată publicare:
20-10-2018 18:38