Teodorovici îl contrazice pe Siegfried Mureşan: România nu a propus nicio tăiere în Consiliul UE

Eugen Teodorovici
Agerpres

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, susţine că România nu a făcut nicio tăiere în Consiliul Uniunii Europene pentru fermierii afectaţi de pestă.

Acesta l-a acuzat pe europarlamentarul Siegfried Mureşan că duce în Parlamentul European “practica” din legislativul românesc şi încearcă să imprime o confuzie în spaţiul punlic, după ce acesta a afirmat că Guvernul României a votat în Consiliul Uniunii Europene tăierea fondurilor europene pentru fermierii afectaţi de pesta porcină.

"Domnul europarlamentar român a făcut o serie de amendamente pe care le prezintă în Parlamentul European, şi nu în altă parte. Din păcate, din ce am vorbit şi cu colegii de la Bruxelles, au fost amendamente făcute totuşi în mod chiar şi eronat, vizând alte linii de buget decât ar fi fost normal. Nu s-a decis nimic. Se va decide nu în noiembrie, ci ulterior la nivel de Parlament European. România nu a propus nicio tăiere. Din contră, colegii din diferite structuri, atât de la Bucureşti, cât şi la nivelul Bruxelles-ului, şi nu numai, au făcut propuneri de majorare, astfel încât fermierii români să nu aibă nimic de pierdut, ci numai de câştigat, în sensul de a primi mai multe fonduri. Şi domnul ministru Daea a prezentat acest lucru, a spus de o discuţie pe care a avut-o la nivel de comisar european şi unde s-a reiterat sprijinul pentru fermierii din România. Deci nimic adevărat din cele spuse de domnul europarlamentar român” a declarat Eugen Teodorovici, pentru Digi 24.

Ministrul Finaţelor acuză că europarlamentarul Siegfried Mureşan "încearcă să imprime o confuzie în spaţiul public, de foarte multe ori, cu foarte multe ocazii şi pe foarte multe subiecte”, el spunând că, în opinia sa, Mureşan a dus în Parlamentul European "practica” prezentă în legislativul de la Bucureşti. În acest context, Teodorovici a dat ca exemplu faptul că parlamentarii din opoziţie fac, la discuţiile privind bugetul din Parlamentul României, amendamente "altundeva decât acolo unde ar trebui să fie făcute, pentru deliciul discuţiilor spaţiul public, dar fără fundament tehnic”.

Teodorovici a mai spus că Ministerul Agriculturii nu a făcut şi nu va face niciodată vreo propunere de tăiere de fonduri pentru România.

Citește și
Eugen Teodorovici
Salariul minim pe economie ar putea să crească înainte de 1 ianuarie 2019

Europarlamentarul liberal Siegfried Mureşan a anunţat joi că Guvernul condus de Viorica Dăncilă a votat în Consiliul Uniunii Europene (UE) tăierea fondurilor europene pentru fermierii afectaţi de pesta porcină. Ministerul Finanţelor a reacţionat şi a transmis, pentru News.ro, că poziţia Consiliului adoptată în data de 4 septembrie nu avea cum să includă amendamente depuse ulterior datei de 11 iulie, dată la care statele membre au convenit proiectul de buget.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat, miercuri, că Guvernul a aprobat un plan de măsuri pentru combaterea pestei porcine, după ce Comisia Europeană a aprobat acordarea pentru România a 43 milioane de euro.

Joi, Mureşan a atras atenţia că Guvernul nu au obţinut niciun euro în plus de la UE pentru fermierii afectaţi de pesta porcină.

”Mai mult, aşa cum arătam dimineaţă, Guvernul Dăncilă a votat în Consiliul UE tăierea fondurilor europene pentru fermierii afectaţi de pesta porcină în Bugetul UE 2019. În acelaşi timp, eu am cerut în Parlamentul European 110 milioane de euro în pentru această linie bugetară în bugetul european de anul viitor. Decizia finală va fi luată la finalul lunii noiembrie”, a scris Mureşan, pe pagina sa de Facebook.

El a atras atenţia că alocările pentru România din FEADR sunt prestabilite, nu pot fi modificate şi sunt fixe pe o perioada de 7 ani.

”Aşadar, ministrul Daea trebuie să ne spună de unde exact a luat aceşti bani pentru că este clar că nu vorbim de bani în plus de la UE. Sunt fonduri care deja au fost alocate agricultorilor din România”, a scris Mureşan.

În 4 septembrie, după încheierea procedurii scrise, Consiliul UE a adoptat proiectul de buget convenit de statele membre în 11 iulie. Astfel, poziţia Consiliului adoptată în data de 4 septembrie nu avea cum să includă amendamente depuse ulterior datei de 11 iulie, mai cu seamă cele depuse într-un alt for decizional cu atribuţii în adoptarea bugetului, potrivit explicaţiilor trimise de Ministerul Finanţelor, la solicitarea News.ro.

”În reducerile operate de către Consiliu în proiectul de buget pentru anul 2019, la linia dedicată măsurilor de urgenţă privind sănătatea animalelor şi a plantelor nu s-au făcut reduceri ale creditelor de plăţi, ci numai ale celor de angajament”, se arată în răspunsul ministerului.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Eugen Teodorovici despre aparatul bugetar:
Eugen Teodorovici despre aparatul bugetar: "unul munceşte şi trei pe lângă el stau"

O reformare a aparatului bugetar din România este obligatorie pentru a avea o administraţie centrală şi locală eficientă, a precizat Eugen Teodorovici, ministrul de finante, citat de News.ro.

Salariul minim pe economie ar putea să crească înainte de 1 ianuarie 2019
Salariul minim pe economie ar putea să crească înainte de 1 ianuarie 2019

Salariul minim pe economie ar putea creşte la 2.050 lei înainte de 1 ianuarie 2019, a declarat marţi, la TVR1, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, precizând că se face o analiză la ministerul de resort.

Teodorovici, despre amnistia fiscală: „Un pachet foarte atractiv care va ataca”
Teodorovici, despre amnistia fiscală: „Un pachet foarte atractiv care va ataca”

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat miercuri că se lucrează la un pachet de măsuri privind restructurarea financiară.

Recomandări
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate

Au apărut tensiuni între partidele pro-europene după o nouă rundă de negocieri pentru viitorul guvern. După o ședință comună, cei din USR au spus că datele despre bugetul de anul următor prezentate de ministrul de Finanțe au fost neclare.  

Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”
Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”

Senatul american a condamnat în mod oficial atacul declanșat de Rusia asupra alegerilor din România, parte a războiului dus de Kremlin împotriva lumii civilizate.

 

Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.