Parlamentul European lupta impotriva saraciei cu un salariu minim. Cum s-ar calcula in Romania
Parlamentul European a cerut marti Comisiei Europene sa adopte reglementari care sa prevada stabilirea unui venit minim in cadrul UE, pentru a contracara extinderea saraciei, care afecteaza zeci de milioane de persoane in spatiul comunitar.
Rezolutia, care are caracter de recomandare, propune ca statele UE sa fixeze cote minime de venit bazate pe cel putin 60% din venitul mediu al fiecarei tari membre. Proiectul prevede si dezvoltarea serviciilor sociale in toata Europa.
"In 2010, numarul persoanelor afectate de saracie era de 116 milioane, adica peste 20% din cetatenii UE, iar 8% dintre europeni (42 de milioane de persoane) traiau in conditii extreme", a declarat socialistul belgian Frédéric Daerden, autorul raportului adoptat de PE.
Potrivit INSSE, castigul salarial mediu pe luna septembrie din 2011 in Romania a fost de 2017 lei brut si 1464 lei net. Ceea ce inseamna ca salariul minim net pe economie ar ajunge la 878 de lei.
Potrivit eurodeputatului ecologist francez Karima Delli, instituirea unui venit minim este "un instrument indispensabil" pentru concretizarea obiectivului CE de scoatere a 20 de milioane de persoane din saracie pana in 2020.
"Saracia nu este o catastrofa naturala, nici un flagel biblic, ea este efectul politicilor economice si sociale proaste care distrug locurile de munca", afirma socialistul spaniol Alejandro Cercas.
Insa, doar prin crearea de locuri de munca nu se evita saracia. "Pentru combaterea saraciei, nu este suficient sa rostim discursuri frumoase despre crestere economica si competitivitate, pentru ca, dat fiind ca 8% dintre angajati sunt saraci, se pare ca munca nu inseamna disparitia saraciei", subliniaza Delli.
"Aceasta situatie este incompatibila cu valorile europene de dreptate si solidaritate continute in tratate", adauga Daerden.