Părinţi lăsaţi fără indemnizaţii, din cauza unei scăpări din noul Cod Fiscal
Un nou scandal vizează indemnizațiile pentru creșterea copiilor. Românii plătiți pe drepturi de autor care vor deveni părinți în 2019, s-ar putea trezi fără acești bani.
Actualul cod fiscal nu a ținut cont de o lege din 2010, iar rezultatul este că toate lunile muncite din aprilie încoace sunt anulate de la calculul indemnizației. Ministerul Muncii a precizat că va propune un act normativ care să reglementeze această situație, dar cum legea nu se aplică retroactiv, mamele sau tații care intră în post natal ar trebui să primească sume compensatorii.
Actorii, arhitecţii, traducătorii, scriitorii. Sunt doar câteva profesii în care legile muncii nu sunt în acord cu cele ale finanţelor. Concret, codul fiscal intrat în vigoare la sfârşitul lui martie 2018 a exclus din cadrul veniturilor din activităţi independente drepturile de autor, încadrate într-o categorie separată. Doar căordonanţa din 2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară spune tocmai pe dos: că aceste sume pot fi calculate din salariu, activităţi independente şi activităţi agricole.
Rezultatul: nemaifiind considerate activităţi independente, din aprilie şi până în prezent, cei care au muncit pe drepturi de autor n-au dreptul la niciun ban, chit că au plătit dările către stat.
Adrian Benţa, consultant fiscal: „Practic toate aceste luni s-au anulat. Cei aflaţi în acesta situaţie ar trebui să primească compensaţii, legea nu se aplică retroactiv. ce să zic, e una dintre multele tâmpenii pe care guvernanţii le fac.”
Ana Măiţă,„Mame pentru mame”: „Este o consternare cu repetiţie, nu este singură modificare care nu este gândită până la capăt.”
Daniela Gheorghe, directorul Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil: „Noi am fost sesizaţi, am cerut explicaţii Ministerului Muncii, este un semnal de îngrijorare”.
Surse oficiale din Ministerul Muncii au precizat că această situaţie este deja în vizorul lor şi că vor supune spre aprobare guvernului un act normativ care să reglementeze problema. dar cât va dura până să intre şi în vigoare, greu de precizat.
Cert este că fiecare lună trecută este o lună anulată. Dacă situaţia ar dura de exemplu până la sfârşitul anului, o tânără care a realizat venituri un singur an 2018-2019 din depturi de autor şi ar naşte în aprilie 2019, ar avea dreptul doar la indemnizaţia minimă, de 1250 de lei.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: codul fiscal, indemnizatii, mame, finante, ministerul muncii,
Dată publicare:
06-09-2018 19:27