Noul Cod Fiscal ar fi scăzut, de fapt, salariile profesorilor și grefierilor. Proteste anunțate în 2 săptămâni
Profesorii dau un ultimatum noului guvern. Dacă lefurile lor nu cresc, vor ieşi în stradă. Dascălii se plâng că primesc mai puţini bani şi că veniturile le-ar fi scăzut după modificarea Codului Fiscal.
Şi grefierii din sistemul judiciar au fost în grevă japoneză, după ce au aflat că unii dintre ei vor lua de luna viitoare lefuri mai mici şi cu 500 de lei.
Două săptămâni, doar atât are la dispoziţie Guvernul pentru a lua o decizie în privinţa sistemului de învăţământ din România, ameninţă sindicaliştii. Altfel, se vor muta din şcoli în stradă.
Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ: ''Avem mii de oameni în învăţământ care fie lucrează pe 0 lei, fie vin cu bani de acasă. Pentru că spune în codul fiscal că trebuie plătite dările către stat raportându-se la salariul minim pe economie.”
Sindicaliştii spun că fără o rectificare bugetară nu vor fi bani pentru salarii până la finalul anului. Iar creşterile promise, aplicate la brut, arată altfel în buzunar.
Daniela Baidoc, profesor: ''În mâinile noastre această majorare nu o vom vedea, pentru că acoperă doar dările către stat. Pentru mine înseamnă 50 de lei, maximum.''
Dascălii cer guvernului să ia măsuri de urgenţă, altfel
s-ar putea ajunge chiar la grevă generală.
Despre asta vorbesc şi 8.000 de grefieri. Unii dintre ei vor lua de luna viitoare salarii mai mici şi cu 500 de lei. Scăderea vine în urma mutării contribuţiilor de sănătate de la angajator la angajat.
Tudorel Toader, ministrul Justiției: ”Singurul lucru care se poate face e modificarea legii, dar asta nu o face ministrul Justiţiei."
Totuşi, Toader a anunţat că a terminat proiectul de lege privind noul statut al grefierului, în care le-a redat dreptul la pensie specială în cuantum de 80%, după 25 de ani de muncă, indiferent de vârstă.
Nemulţumiţi sunt şi angajaţii din IT. Mulţi încasează primul salariu din acest an mai mic cu aproximativ 7%, asta după modificările aduse Codului Fiscal. Alte companii din acest sector au decis însă să mărească bugetele de salarii, astfel încât angajaţii să nu simtă diferenţa.
La finalul anului trecut, Guvernul Tudose vorbea despre o schemă de ajutor pentru companiile IT, care nu a fost aplicată încă. Reprezentanţii firmelor spun că procedura e una complicată birocratic.