Opozitia sustine ca se pregateste nationalizarea pensiilor private. Reactia ministrului Finantelor: "O aberatie"
Opozitia lanseaza un scenariu soc: in interiorul Coalitiei guvernamentale se discuta, deocamdata la nivel neoficial, despre nationalizarea pensiilor private ca masura de acoperire a deficitelor bugetare.
Ministrul Finantelor neaga aceasta varianta si spune ca este o aberatie, desi s-au luat astfel de masuri in Ungaria si Polonia, de exemplu.
Seful unui fond de pensii atrage atentia ca o asemenea masura i-ar pagubi pe cei 7 milioane de romani si ar creste dependenta economiei noastre de investitiile strainilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nationalizarea fondurilor de pensii private ar fi o varianta luata in calcul de Coalitia de guvernare pentru a acoperi derapajele deficitului bugetar, sustine prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu.
Catalin Predoiu, deputat PNL: "Vad ca din nou PSD-ul, ca orice partid de stanga, se uita la bani privati. Sa nu ne trezim in Parlament cu initiative legislative care sa paralizeze sistemul de pensii privat, incercand sa rezolve deficitul in sistemul de pensii publice."
Potrivit liberalului, consecintele nationalizarii pensiilor private obligatorii, numite pilonul II, ar fi dramatice. Asta pentru ca pensia aproape ca s-ar injumatati - ar scadea de la 30% la 17% din salariul mediu, in anul 2040.
Disparitia sistemului de pensii private ar pagubi populatia, dar si economia noastra, spun specialistii. Aproape 7 milioane de romani contribuie cu 5,1% din salariu la fondurile de pensii administrate privat, care au strans pana acum active de 32 de miliarde de lei.
Radu Craciun, director BCR Pensii: "Efectul ar fi, pe de o parte, disparitia banilor din conturile individuale ale romanilor, pe de alta parte ar consta in disparitia unei surse importante de acumulare a capitalului autohton."
Guvernul neaga insa existenta unui scenariu de nationalizare a pensiilor private.
Viorel Stefan, ministrul Finantelor: "Aberatie mai mare ca aceasta n-am auzit, pentru ca dimpotriva este un semnal foarte bun, evolutiile sunt foarte, deci nu exista nicio ratiune sa vorbim despre nationalizarea pilonului II."
In Europa, doua tari - Polonia si Ungaria - au trecut printr-un proces similar de nationalizare a fondurilor de pensii, pentru reducerea deficitelor.
Sursa: Pro TV
Etichete: bani, lege, pensii, ministrul finantelor, deficit, nationalizare, mediu privat,
Dată publicare:
03-04-2017 19:24