Nota de plata uriasa pentru sute de pensionari care au primit alimente gratis ilegal. Primaria cere ajutorul Guvernului

Ultimul update: Joi 16 Martie 2017 07:16
Data publicarii: Luni 13 Martie 2017 17:16
Categorie: Social

Decizie revoltatoare la Constanta, unde inspectorii Curtii de Conturi au stabilit ca sute de batrani cu pensii mici, care de patru ani incoace luau alimente de la cantina sociala, sunt acum buni de plata.

Mai precis, ca sarmanii trebuie sa restituie contravaloarea mancarii, daca tot au supravietuit datorita acestui ajutor considerat ilegal. Curtea de Conturi sustine ca hotararea de Consiliu Local adoptate in timpul administratiei Mazare contravine legii, insa primaria Constanta cauta o solutie.

Din 2013 pana acum, primaria Constanta acorda cate o masa calda pe zi pentru aproape 800 de batrani cu pensii mai mici de 500 de lei. Primar era pe atunci Radu Mazare.

Curtea de Conturi a verificat abia acum alocarea acestor ajutoare sociale si a decis ca sunt ilegale.

Cei care au pana intr-o mie de lei lunar, trebuie sa plateasca la cantinele sociale 30 la suta din venit. Asa ca institutia a dispus recuperarea prejudiciului chiar de la batranii care au primit de mancare.

Actuala administratie sustine ca incearca sa gaseasca o solutie pentru rezolvarea acestei probleme. Asa ca a inaintat deja un memoriu catre Guvern si Parlament prin care cere stingerea acestei datorii.

Asa arata la ora pranzului una dintre cantinele sociale din Constanta, locul unde batranii cu pensii mai mici de 500 de lei primesc doua feluri de mancare pe zi si alte produse alimentare.

Din acest loc isi iau zilnic hrana peste 350 de pensionari si persoane cu venituri mici. Doamna Viorica spune ca masa oferita la cantina sociala o ajuta pur si simplu sa supravietuiasca.

Viorica Rogoveanu, pensionara: "400 de lei pensie, cum sa ma descurc? E lumina, e apa, e chiria de platit. La 400 ce mai imi cere, pai nu mai venim aici."

Anita Avram, angajat cantina: "365 pe zi, dar ei mai cresc, mai scad unii, intra altii, iese. Astazi am pregatit ciorba de fasole verde si pilaf cu carne de pasare."

La auzul vestii ca va trebui sa plateasca retroactiv hrana primita ani de zile, oamenii au ramas fara cuvinte. Potrivit autoritatilor locale, sunt de recuperat sume  intre 12 lei si 2.190 de lei - in total de la 754 de persoane. Valoarea totala depaseste 1,3 milioane de lei.

Florica Coiciu, pensionar: "Nu sunt de acord. cum sa platim daca este un ajutor social pentru ce am muncit? Am lucrat comert si mai bine stateam la birou."

Odata cu marirea punctului de pensie, multi dintre batrani vor primi peste 500 de lei si astfel risca sa nu-si mai primeasca ajutorul social.

George Mihalcea, asistent persoane cu dizabilitati: "Le-a dat 40 de lei, dar acum persoanele care depasesc baremul asta de cinci milioane pierd dreptul de a lua masa aici. Trebuia sa se stie ca aceste persoane vor depasi baremul."

Primaria Constanta cauta o solutie pentru rezolvarea problemei. Altminteri, batranii, si asa saraci, ar trebui sa-si caute dreptatea in instanta.

Situatie grea pentru o familie cu cinci copii din Iasi, dupa ce casa le-a ars in preajma Craciunului. Stau toti intr-o camera
Situatie grea pentru o familie cu cinci copii din Iasi, dupa ce casa le-a ars in preajma Craciunului. Stau toti intr-o camera
VIDEO PROTVPLUS.RO
catedrala mantuirii neamului
1.000 de oameni muncesc în trei schimburi și pregătesc Catedrala Mântuirii pentru sfințire
Controale noi la spitalul din Craiova, după ce ruda unui pacient a filmat un gândac pe coridorul secţiei de Urologie
DIICOT a efectuat mai multe percheziții pentru prinderea unor traficanți de droguri
Situația este tot mai gravă. Mii de elevi din România nu au mai mers la școală din cauza frigului
Un bărbat din Argeș este dat dispărut de mai multe zile. De ce se teme familia
Cum și-a recuperat banii bătrâna din Târgoviște, jefuită prin metoda ”accidentul”
apel ana
Apel pentru salvarea unei tinere imobilizate la pat. Ana a fost accidentată în drum spre școală
Zeci de oameni ai străzii au primit pachete cu haine groase şi saci de dormit, în Brașov
Plângeri penale împotriva senatorilor PSD Șerban Nicolae și Tit-Liviu Brăiloiu
Edilii, dezinteresați de programul de ajutorare pentru vârstnici: "Mai bine mor"
Pericolele la care sunt supuşi în mediul online adolescenţii români. Până unde merge încrederea în influenceri
"Tatăl meu mă umileşte". Cum sacrifică România actuala generaţie de copii