Oficial UE: Viitorul gazoductului rusesc Nord Stream 2 depinde de acțiunile Rusiei în Ucraina
Viitorul controversatului proiect al conductei Nord Stream 2 este, cel mai probabil, legat de posibila invazie a Ucrainei de către Rusia.
Potrivit Euronews, șeful politicii externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, a vorbit despre această temă în timpul unei întâlniri a miniștrilor de externe și apărării din UE, la Brest.
Acolo, ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a avertizat despre condiționarea conectării conductei de gaze naturale Nord Stream 2 de conflictul cu Moscova pe tema Ucrainei.
Cu toate acestea, Înaltul Reprezentant al UE s-a distanțat de poziția ministrului german.
”Nu este o infrastructură pe care o considerăm prioritară, deoarece nu contribuie la autonomia energetică a Europei. Și, cu siguranță, funcționarea acestei infrastructuri va depinde și de evoluția evenimentelor din Ucraina și de atitudinea Rusiei.
Să nu vă închipuiți că ne gândim, pe de o parte, la impunerea de sancțiuni și pe de altă parte la deschiderea infrastructurii. Cu siguranță este legat de situația militară din Ucraina. Este evident" - a spus Borrell.
Borrell a adăugat că, dacă va exista - în sfârșit - o detensionare cu Moscova, atunci decizia de a deschide conducta Nord Stream 2 între Rusia și Germania ar fi în mâinile autorităților de reglementare germane și europene.
Comentariile șefului de externe al UE vin în timp ce oficialii SUA și NATO se întâlnesc cu omologii lor ruși pentru a discuta despre securitatea pe continentul european, în timp ce zeci de mii de trupe ruși rămân în apropierea graniței cu Ucraina.
Ministrul apărării german: Nu târâţi Nord Stream 2 în conflictul referitor la Ucraina
Gazoductul Nord Stream 2, destinat să transporte gaze naturale din Rusia în Germania pe sub Marea Baltică, ocolind Ucraina, nu trebuie legat de divergenţele cu Moscova cu privire la Ucraina, a declarat joi Christine Lambrecht, ministrul apărării german, potrivit Agerpres, care citează Reuters.
"Nu trebuie să târâm (Nord Stream 2) în acest conflict", a afirmat Lambrecht într-un interviu acordat postului de televiziune rbb.
"Noi trebuie să rezolvăm acest conflict şi trebuie să-l soluţionăm pe calea discuţiilor şi aceasta este oportunitatea pe care o avem în acest moment şi ar trebui mai degrabă să o utilizăm decât să o legăm de proiecte care nu au nicio legătura cu acest conflict", a opinat ministrul apărării, din acelaşi partid cu cancelarul social-democrat Olaf Scholz.
Comportamentul Moscovei faţă de Ucraina va juca un rol crucial în soarta conductei Nord Stream 2, a avertizat miercuri subsecretarul de stat american Wendy Sherman, şefa delegaţiei SUA la negocierile pe probleme de securitate din această săptămână cu Rusia, potrivit Reuters.
"Din perspectiva noastră este foarte greu să vezi gaze circulând prin conductă sau că aceasta devine operaţională dacă Rusia reia agresiunea asupra Ucrainei", a avertizat Sherman, după reuniunea Consiliului NATO-Rusia la Bruxelles.
Acest gazoduct, care încă nu este operaţional, subminează securitatea energetică şi securitatea naţională a unei "părţi semnificative a comunităţii euro-atlantice", a subliniat oficialitatea americană, conform agenţiei de presă citate.
Nord Stream 2: Un proiect de sancţiuni a eşuat în Senatul american
Un proiect de lege menit să impună sancţiuni entităţilor responsabile de gazoductul Nord Stream 2 care leagă Rusia de Germania şi pe care Statele Unite îl denunţă, a eşuat joi în Senatul american, scrie AFP, potrivit Agerpres.
De ani de zile, această gazoduct controversat i-a divizat pe occidentali, Statele Unite considerând că ar întări dependenţa Europei de Moscova.
Textul, prezentat de republicani în Senat, prevedea sancţiuni împotriva tuturor părţilor responsabile de planificarea, construcţia sau exploatarea acestei conducte subacvatice cu o lungime de 1.230 de kilometri.
Câţiva democraţi au votat împreună cu colegii lor conservatori, dar avea nevoie de sprijinul a 60 de senatori pentru a trece.
Senatorul de Texas Ted Cruz, care a iniţiat proiectul de lege, şi-a exprimat regretul pentru acest eşec.
"Numai impunerea imediată de sancţiuni poate schimba gândirea lui Putin, poate împiedica o invazie în Ucraina şi poate înlătura ameninţarea existenţială reprezentată de Nord Stream 2", a spus el într-un comunicat după vot.
Pentru că acest gazoduct s-a regăsit recent într-un alt dosar: creşterea tensiunilor, cu începere din noiembrie, la frontierele Ucrainei, în apropierea cărora Rusia a amplasat trupe, stârnind temeri legate de o operaţiune militară împotriva Kievului.
În cursul zilei de joi, liderul republicanilor din Senat, influentul Mitch McConnell, a îndemnat, de asemenea, să i se trimită un "avertisment puternic" preşedintelui rus Vladimir Putin că "nu va avea voie să folosească energia ca armă".
Mai mulţi senatori democraţi de prim rang au dezvăluit miercuri un alt proiect de lege vizând pedepsirea preşedintelui rus Vladimir Putin în cazul în care Rusia invadează Ucraina.
Textul, sprijinit de Casa Albă, încurajează mai ales Statele Unite "să ia în considerare toate măsurile disponibile şi adecvate" pentru a se asigura că Nord Stream 2, descris ca "un instrument de influenţă rău intenţionată al Federaţiei Ruse", nu devine operaţional.
Sursa: Agerpres, Euronews
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, gaze, conducta, nord stream,
Dată publicare:
14-01-2022 13:14