Controversatul gazoduct Nord Stream 2 între Rusia şi Germania a fost "complet finalizat"

nord stream 2
AFP

Controversatul gazoduct Nord Stream 2 între Rusia şi Germania a fost "complet finalizat", a anunţat gigantul rus Gazprom, un proiect strategic întârziat mult timp de ameninţările cu impunerea de sancţiuni americane şi tensiunile geopolitice.

"În timpul unei întâlniri operaţionale matinale la Gazprom", directorul general al grupului, "Aleksei Miller, a declarat că în această dimineaţă, la 8:45 ora Moscovei (5:45 GMT), construcţia gazoductului Nord Stream 2 a fost complet finalizată", a anunţat Gazprom într-un mesaj difuzat pe canalul său de Telegram, potrivit Agerpres, care citează France Presse şi DPA.

Conducta submarină din Marea Baltică urmează să dubleze livrările de gaze ruseşti către Germania, principalul promotor al proiectului.

Dar pentru critici, atât din Europa, cât şi în Statele Unite, conducta va creşte durabil dependenţa energetică europeană faţă de Rusia, marele rival strategic al Occidentului.

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin au insistat în repetate rânduri că Nord Stream este un proiect pur comercial, fără dimensiune politică.

Citește și
Nord Stream 2
Parlamentul European va cere oprirea proiectului Nord Stream 2 din cauza arestării lui Navalnîi
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Ucraina se va lupta până la capăt împotriva Nord-Stream 2

 

Ucraina se va lupta împotriva exploatării controversatului gazoduct ruso-german Nord-Stream 2 care îi ocoleşte teritoriul, în ciuda finalizării proiectului, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Serghei Nikiforov.

Preşedintele Volodimir Zelenski "a subliniat mereu că Ucraina se va lupta împotriva acestui proiect politic rus până la finalizarea sa şi după aceasta şi chiar după începerea livrărilor de gaze", a precizat el.

Kievul a primit totuşi "garanţii" de la Berlin şi Washington cu privire la menţinerea tranzitului de gaz rusesc pe teritoriul său "timp de cel puţin zece ani", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Rusia a anunţat anterior vineri finalizarea acestui gazoduct controversat care trece pe sub Marea Baltică şi leagă direct Rusia şi Germania.

Pe termen lung, proiectul va priva Ucraina de cel puţin 1,5 miliarde de dolari pe an, sumă pe care ea o primeşte în prezent pentru tranzitul de gaz rusesc pe teritoriul său.

Kievul se teme de asemenea ca o oprire a tranzitului să nu faciliteze o eventuală invazie a Rusiei, deoarece Moscova nu va mai trebuie să îşi facă griji în legătură cu infrastructura de gaz ucraineană pentru a-şi alimenta cu gaz principalii săi clienţi europeni.

Întrebat vineri la Summitul Strategiei Europene de la Ialta (YES) dacă ar putea exista cu adevărat un război total cu Rusia, care a anexat Peninsula Crimeea de la Ucraina în 2014 şi îi sprijină pe separatiştii din estul Ucrainei, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns: "Cred că se poate întâmpla".

Preşedintele Poloniei nu se mai întâlneşte cu Angela Merkel

 

Preşedintele polonez Andrzej Duda nu se va mai întâlni cu cancelarul german Angela Merkel sâmbătă în timpul vizitei şefei executivului german la Varşovia, a anunţat vineri un înalt oficial din administraţia lui Duda, în contextul în care, potrivit presei locale, nemulţumirea faţă de gazoductul Nord Stream 2 a jucat un rol în această modificare de program.

Schimbarea programului intervine la scurt timp după ce Rusia a anunţat că a finalizat un controversat gazoduct către Germania, un proiect împotriva căruia Polonia s-a opus demult, notează agenţia DPA.

Guvernul german a anunţat la începutul acestei luni că Merkel şi Duda urmau să se întâlnească.

Dar Pawel Soloch, şeful biroului securităţii naţionale al preşedintelui polonez, a declarat vineri că întâlnirea nu va loc din cauza "coincidenţei circumstanţelor şi nepotrivirii" programelor.

Duda va fi la Katowice pentru o vizită planificată de mult timp, în timp ce Merkel se află la Varşovia, a declarat Soloch pentru radioul polonez, adăugând că ambasada germană a fost informată despre deplasările preşedintelui.

Însă sincronizarea anunţului ridică semne de întrebare, deoarece intervine la scurt timp după ce Rusia a anunţat că lucrările la construcţia conductei de gaze naturale Nord Stream 2 către Germania au fost finalizate, notează dpa.

Polonia, alături de alte ţări din Europa de Est şi Statele Unite, au criticat gazoductul, numindu-l proiect geopolitic al Moscovei ce ar putea submina securitatea energetică a Europei.

"Relaţia cu Germania este bună, chiar dacă Nord Stream 2 aruncă asupra ei o umbră ce slăbeşte încrederea în relaţiile bilaterale", a spus Soloch.

Potrivit unor informaţii din presa poloneză, nemulţumirea faţă de proiect a jucat un rol în decizia lui Duda de a nu se întâlni cu Merkel.

Ce înseamnă Nord Stream 2

 

Acest gazoduct cu o capacitate de 55 miliarde m3 de gaz pe an parcurge 1.230 de kilometri sub Marea Baltică pe acelaşi traseu cu "geamănul" său Nord Stream 1, operaţional din 2012.

De ani de zile, proiectul a opus Washingtonul Berlinului, dar şi pe europeni între ei, precum şi Rusia cu Ucraina, aliat al Occidentului şi care îşi vede poziţia slăbită prin punerea în exploatare a conductei.

În cele din urmă, o schimbare la Washington după venirea la putere a lui Joe Biden a permis elaborarea unui compromis germano-american în încercarea de a închide acest litigiu.

Se aşteaptă ca monopolul rus al exporturilor de gaze să înceapă livrarea către Germania prin noua conductă în octombrie.

Construcţia urma să se termine în 2019, dar a fost amânată de opoziţia Statelor Unite, care o consideră un proiect geopolitic al Rusiei. Washingtonul a impus sancţiuni împotriva unor entităţi legate de construcţia gazoductului.

Pentru Ucraina, acest gazoduct ar putea în cele din urmă lipsi Kievul de cel puţin 1,5 miliarde de dolari pe an pe care îi primeşte în prezent pentru tranzitul gazelor ruseşti pe teritoriul său către Europa, dar şi de o pârghie în faţa adversarului său rus.

Cancelarul german a subliniat, la sfârşitul lunii august, în Ucraina, că ţara sa va face totul pentru a prelungi contractul de tranzit ruso-ucrainean ce expiră în 2024. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a spus că consideră Nord Stream 2 o "armă geopolitică periculoasă".

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Joe Biden analizează sancţiuni suplimentare pentru blocarea Nord Stream 2 între Rusia şi Germania
Joe Biden analizează sancţiuni suplimentare pentru blocarea Nord Stream 2 între Rusia şi Germania

Administraţia preşedintelui american Joe Biden analizează aplicarea unor sancţiuni suplimentare pentru blocarea construcţiei gazoductului Nord Stream 2 între Rusia şi Germania, care este aproape finalizat.

Parlamentul European va cere oprirea proiectului Nord Stream 2 din cauza arestării lui Navalnîi
Parlamentul European va cere oprirea proiectului Nord Stream 2 din cauza arestării lui Navalnîi

Parlamentarii europeni sunt aşteptaţi să adopte joi o rezoluţie care cere blocului comunitar să oprească finalizarea gazoductului Nord Stream 2, care ar urma să transporte gaze naturale din Rusia în Germania.

Se reiau lucrările la controversatul gazoduct Nord Stream 2, după un an de pauză
Se reiau lucrările la controversatul gazoduct Nord Stream 2, după un an de pauză

Lucrările la controversatul gazoduct Nord Stream 2 se vor relua în decembrie, după o pauză de un an, a anunţat un purtător de cuvânt al consorţiului care dezvoltă proiectul.

Expert în energie: Românii vor plăti un preț mai mare la gaze. Cu cât vor crește facturile
Expert în energie: Românii vor plăti un preț mai mare la gaze. Cu cât vor crește facturile

Costurile cu transportul gazelor din facturile plătite de cetăţeni şi industrie ar putea creşte cu 25-30%, întrucât investiţia în gazoductul BRUA trebuie amortizată, a scris, pe Facebook, Răzvan Nicolescu, expert în energie şi fost ministru de resort.

Încă o conductă rusească de gaze străbate Europa. Ţările care
Încă o conductă rusească de gaze străbate Europa. Ţările care "iau căldură" de la Kremlin

Rusia a început să livreze gaze naturale spre Europa via noul gazoduct TurkStream, a declarat duminică directorul companiei Bulgartransgaz, operatorul reţelelor de transport de gaze naturale din Bulgaria.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin
Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.