O specie rară de albine a blocat planurile companiei Meta pentru construirea unui centru de date cu Inteligență Artificială
În cursa pentru construirea unei infrastructuri de inteligență artificială, compania Meta s-a confruntat recent cu un blocaj mai puțin obișnuit: albinele.
O specie rară de insectă a dat peste cap planurile companiei pentru construirea unui centru de date de inteligență artificială, a anunțat Financial Times, potrivit Business Insider.
Meta a avut negocieri cu un operator de centrale nucleare pentru construirea unui centru de date în SUA, pentru a sprijini activitatea companiei în domeniul inteligenței artificiale.
Alegeri 2024
22:44
DOCUMENT. Alegeri parlamentare 2024. Rezultatele finale anunțate oficial de Biroul Electoral Central
21:06
Coaliția România Europeană îl vrea pe Nicușor Dan candidat la alegerile prezidențiale. Reacţia primarului Capitalei
19:11
Bogdan Peșchir, care ar fi finanțat campania electorală a lui Călin Georgescu, donații de peste un milion de euro pe TikTok
19:01
Oficial. Biroul Electoral Central a respins toate contestaţiile şi sesizările privind alegerile parlamentare din 2024
Cu toate acestea, Mark Zuckerberg, CEO al Meta, a declarat în cadrul unei adunări cu angajații, că descoperirea unei specii de albine într-o zonă aflată lângă locul unde urma să se construiască centrala este parțial responsabilă pentru blocarea planurilor, potrivit FT, citând două persoane familiare cu întâlnirea.
Provocările privind reglementare legale au fost, de asemenea, un alt factor care a contribuit la blocarea proiectului.
Meta a anunțat în ultimul său raport de câștiguri că se așteaptă la "o accelerare semnificativă a creșterii cheltuielilor de infrastructură anul viitor" și la "o creștere semnificativă a cheltuielilor de capital în 2025", provocată în mare parte de activitatea sa în domeniul inteligenței artificiale.
Meta nu este singurul gigant tehnologic care cheltuiește mult pe infrastructură pentru ambițiile sale în domeniul inteligenței artificiale.
Rivalii săi, inclusiv Google, Amazon și Microsoft, investesc, de asemenea, miliarde în centre de date pentru a-și alimenta IA.
Luna trecută, Google a anunțat un parteneriat pentru a cumpăra energie nucleară de la mici reactoare modulare care vor fi construite de Kairos Power, devenind astfel primul gigant tehnologic care intermediază un acord pentru noi centrale nucleare.
Amazon intenționează să cheltuiască aproximativ 150 de miliarde de dolari pe centre de date până în 2040, a transmis Bloomberg în martie. Compania ar putea lansa până la 240 de noi centre de date până în 2040, a declarat anterior pentru BI Marc Wulfraat, președintele firmei de consultanță MWPVL, citând suprafața masivă de care dispune compania prin închirierea de spațiu în clădiri comune cu alte firme.
În septembrie, Microsoft a semnat un contract de achiziție de energie electrică pe 20 de ani cu compania energetică Constellation, în cadrul unei înțelegeri care ar readuce în funcțiune o parte din Three Mile Island, locul celui mai grav accident nuclear din SUA.
Explozia centrelor de date pentru alimentarea inteligenței artificiale vine și cu costuri ridicate din punct de vedere ecologic, nu doar financiar.
Conform unei analize McKinsey, în SUA, se preconizează că centrele de date vor ajunge la un consum anual de energie de 35 gigawați până în 2040, față de 17 gigawați în 2022.
Sursa: Business Insider
Etichete: Mark Zuckerberg, meta, inteligenta artificiala,
Dată publicare:
05-11-2024 14:15