NuclearElectrica, Romgaz si Electrica, scoase la vanzare pe bursa. Ce riscuri presupune tranzactia
Peste o luna, statul incepe o adevarata campanie de vanzare a perlelor coroanei, adica a celor mai bune societati din sectorul energiei.
Printre acestea sunt NuclearElectrica, Romgaz si Electrica. Ele vor fi vandute pe Bursa, ceea ce inseamna ca oricine poate deveni actionar, si cetateanul de rand, dar si vreun concurent strain, nu foarte bine intentionat.
La sfarsitul lunii iunie va incepe vanzarea a 15 la suta din NuclearElectrica, urmata in toamna de Romgaz si in octombrie de Electrica, unde statul va pune la bataie 51 la suta din actiunile companiei. Autoritatile spun ca nu exista riscul sa ajunga pe mainile unui cumparator nedorit.
"Exista posibilitatea intermediarului care face alocarea ca un anumit investitor sa nu primeasca intregul pachet pe care si l-a dorit. Deci prin acest mecanism, european de altfel, se diversifica actionariatul si in acelasi timp se poate limita si o preluare ostila", spune Gabriel Dumitrascu, seful OPSPI.
Vanzarea va fi facuta insa prin Bursa...
"Bineinteles, cand sunt actiuni pe bursa niciodata nu vei sti cu certitudine cine este in spatele unui actionar declarat. Dar in momentul in care sunt companii foarte mari si este si statul implicat, este foarte putin probabil sa nu se stie cine este adevaratul actionar", declara Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar.
Reprezentantii statului spun ca privatizarea Romgaz si Electrica reprezinta o sansa si pentru romanul obisnuit.
"Amandoua companiile dau dividend, amandoua companiile se bucura de o perceptie foarte buna in randul investitorilor. Este o alternativa certa la depozitele bancare. Decat un depozit la banca sau banii tinuti acasa in sertar, ii plasezi in actiunile unor companii eficiente cu randamente foarte bune", spune Gabriel Dumitrascu, seful OPSPI.
De regula, pentru cumparatorii mici sunt rezervate 15 la suta dintre actiuni. Restul ajung la fonduri de investitii sau de pensii, romanesti si straine.