Noua lege a pensiilor, gata cu un an întârziere. Ministrul Muncii: ”Facem simulări”

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 26 Februarie 2018 18:45
Categorie: Financiar

Nouă lege a pensiilor, anunţată încă din toamna trecută, ar urma să fie gata abia la finalul acestui an. Anunţul a fost făcut de premier, iar ministrul Muncii promite din nou că nicio pensie nu va scădea după recalculare.

Până va fi gata proiectul, Olguța Vasilescu susţine că vor creşte şi pensia minimă şi punctul de pensie.

Premierul Viorica Dăncilă îşi doreşte ca până la finalului anului să fie prezentat în Parlament proiectul legii pensiilor. Cu un an mai târziu decât prevedea programul de guvernare iniţial. Ministrul Muncii susţine că proiectul ar fi gata încă de acum cinci luni, doar că încă se lucrează la variantele de calcul.

Proiectul de lege este finalizat, aşa cum v-am spus, încă din luna octombrie, dar facem simulări pe trei formule de calcul ca să vedem până la urmă care este cea mai avantajoasă”, explică ministrul Muncii.

Una dintre puţinele schimbările anunţate până acum este că cei care nu au cotizat cel puţin zece ani la stat nu vor mai fi consideraţi pensionari, ci vor avea statut de asistat social. Astfel, pensiilor minime vor deveni beneficii sociale.

Acum, pensia minimă este 520 de lei, iar Guvernul promite să crească la 640 de lei, de la 1 iulie. Iar punctul pensie ar urma să crească anul acesta la 1100 de lei, în iulie. Iar în 2020 va ajunge la 1775 de lei.

Dar cea mai optimistă variantă a Guvernului nu se apropie de dorinţa Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice, care a cerut ca punctul de pensie să fie 45% din salariul mediu pe economie.

Ce dorim noi de la această nouă lege? Să crească pensiile. Dorim că valoarea punctului de pensie să meargă alături de salariu. Evoluţia salariului să fie însoţită de evoluţia valorii punctului de pensie”, a precizat Preda Nedelcu, președintele Federatiei Naționale a Pensionarilor din România.

Doar că singura promisiune a ministrului muncii a fost că nicio pensie nu va scădea, după ce a făcut o promisiune similară şi în cazul salariilor. Însă acum ministrul a venit cu explicaţii de nuanţă.

Olguța Vasilescu, ministrul Muncii: - Eu am spus da, garantez că niciun salariu nu are cum să scadă ca urmare a transferului contribuţiilor. În ceea ce priveşte legea salarizării, care este cu totul altceva, am spus încă de anul trecut că vor fi scăderi de salarii la cei cu funcţii de conducere. 

Reporter: - Dar au fost scăderi. În IT, de exemplu, ca urmare a trecerii contribuţiilor.

Olguța Vasilescu, ministrul Muncii: - Păi dacă ai impozit 0, ce poate să îţi dea statul mai mult de impozit 0? S-au făcut aceste corecţii ca urmare la legea salarizării pentru IT-iști, personalul din cercetare dezavoltare şi pentru persoanele cu handicap, transferul contribuţiilor a însemnat 28,5% faţă de 25% la ceilalţi.

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că în prezent sunt peste 5 milioane 220 de mii de pensionari, iar raportul dintre numărul de pensionari şi salariaţi este de 9 la 10. Însă populaţia României ar putea să scadă în următorii 40 de ani până la 12 milioane şi jumătate de locuitori, în cel mai pesimist scenariu al INS. Şi vorbim despre o populaţie îmbătrânită, din cauza natalităţii scăzute şi a migraţiei. Astfel că e greu de spus cine va plăti pentru pensionarii de mâine.

Guvernul le promite primarilor OUG pentru salariile restante. Edilii cer şi pensii speciale
Guvernul le promite primarilor OUG pentru salariile restante. Edilii cer şi pensii speciale
VIDEO PROTVPLUS.RO
Lumanari, inmormantare - Getty
Țara în care și moartea este un lux. Familiile, nevoite să aștepte și 10 zile cu morții în casă
Deficitul comercial al României a crescut cu 15,8%, la aproape 12 miliarde de euro
Carrefour trece la nivelul următor. Deschide magazine plutitoare, deservite de bărci și iahturi
Cel mai bun sfat de Crăciun. Ce să faceți ca să nu greșiți când cumpărați cadouri
Lovitură pentru Bruxelles. Cea mai bogată țară din Europa își revizuiește relațiile cu UE
Balcanii explodează: Kosovo își face armată. Serbia vorbește din nou de un conflict în regiune
salariu minim
Salariul minim crește de la 1 ianuarie. Reacțiile românilor privind sumele diferențiate
Facebook a primit o amendă de 10 milioane de euro în Italia
Salariul minim va fi majorat din ianuarie. Angajații cu studii superioare vor lua mai mult
Adio mașini pe benzină și diesel! Primul gigant auto care renunță la motoarele cu ardere internă
Guvernul s-a răzgândit în privința salariului minim. Anunțul autorităților
Londra se prăbușește după Brexit. The City pierde 800 mld. euro și 10.000 de joburi