Guvernul le promite primarilor OUG pentru salariile restante. Edilii cer şi pensii speciale
Sute de primari s-au adunat, la Bucureşti ca să-i întâlnească pe premierul Viorica Dăncilă şi pe miniştrii care decid soarta banilor alocaţi în teritoriu. Şi nu au venit degeaba.
Până săptămâna viitoare, Guvernul le-a promis că va da o ordonanţă prin care primarii vor putea să folosească surplusul de la bugetele locale pentru a plăti salarile restante, unde e cazul. Primarii nu s-au despărţit de guvernanţi, până nu le-au pus în vedere şi că vor pensii speciale la fel ca parlamentarii.
Cei 500 de primari de comune s-au întâlnit cu oficialii guvernului în hotelul patronat de primarul sectorului 3, Robert Negoita. Într-o atmosferă de mare sărbătoare şi cu tricolorul prins în piept, edilii au ascultat discursurile oficialilor Guvernului. I-au aplaudat furtunos după fiecare discurs, au împărţit zâmbete largi şi n-au ratat ocazia să-şi facă poze inclusiv cu şefa Guvernului.
Zâmbetele primarilor au şi un motiv. Premierul Viorica Dăncilă şi vicepremierul Paul Stănescu, cel care împarte fonduri în teritoriu, le-au adus o veste bună: printr-o ordonanţă de urgenţă pregătită de Guvern, primarii vor putea să folosească mai mulţi bani pentru ''cheltuieli salariale'', dacă au surplus în buget!
''Vom introduce posibilitatea folosirii excedentului bugetar şi pentru finanţarea cheltuielilor de personal, plata arieratelor, a corecţiilor financiare sau a sentinţelor judecătoreşti definitive”, a spus premierul Dăncilă.
Vicepremierul Paul Stănescu a părut iritat când a fost rugat să explice măsura Guvernului. ''S-a creat o chestiune pe care e greu să o explic aici, vrem să dăm o ordonanţă de urgenţă, astfel încât din excedent să se plătească cheltuieli salariale, corectii''.
De exemplu, primăriile care nu şi-au cheltuit toţi banii de investiţii anul trecut vor putea acum să aloce sumele rămase pentru salarii. În ultimele luni, însă, au apărut tot mai mult cazuri de comune rămase fără bani de salarii, după ce fostul Guvern le-a permis primarilor să stabilească lefurile. Unii dintre ei au sacrificat investiţiile ca să aibă fonduri pentru mările de salarii. Aşa s-a întâmplat în două comune din judeţul Dolj - Secu şi Găneasa, unde bani pentru drumuri şi canalizare nu s-au găsit, dar pentru salarii - da.
''Investitiile... ce ziceaţi dvs... cred că exageraţi! Pe PNDL nu cred că există localitate unde să nu existe măcar un proiect'', a reacţionat vicepremierul.
După ce au primit soluţii pentru salarii, primarii de comune nu au uitat să le atragă atenţia guvernanţilor că se gândesc şi la pensii. La ale lor, bineînţeles. Ei spun că există edili care ies la pensie cu 1.200-1.400 de lei şi nu sunt de acrod cu situaţia, mai ales că există atâtea incompatibilităţi cu funcţia de primar. Aşa că vor şi ei pensii speciale, ca parlamentarii.
Până să primească un răspuns de la guvernanţi şi pentru pensii, edilii şi-au împărţit trofee şi diplome. De exemplu - trofeul ''primar de cinci stele'' l-a primit edilul care a cumpărat mai multe tablouri expuse la adunarea primarilor.
Ioan Stegerean, primar Farcaşa, Maramureş: ''Primar de cinci stele... înseamnă că am cinci mandate''... şi cine are 7 stele... 7 mandate!''
Sursa: Pro TV
Etichete: bani, salarii, buget, pensii, viorica dancila, primari, finante, proiecte, comune, rectificare,
Dată publicare:
19-02-2018 18:45