Guvernul le promite primarilor OUG pentru salariile restante. Edilii cer şi pensii speciale

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 19 Februarie 2018 18:45
Categorie: Politic

Sute de primari s-au adunat, la Bucureşti ca să-i întâlnească pe premierul Viorica Dăncilă şi pe miniştrii care decid soarta banilor alocaţi în teritoriu. Şi nu au venit degeaba.

Până săptămâna viitoare, Guvernul le-a promis că va da o ordonanţă prin care primarii vor putea să folosească surplusul de la bugetele locale pentru a plăti salarile restante, unde e cazul. Primarii nu s-au despărţit de guvernanţi, până nu le-au pus în vedere şi că vor pensii speciale la fel ca parlamentarii.

Cei 500 de primari de comune s-au întâlnit cu oficialii guvernului în hotelul patronat de primarul sectorului 3, Robert Negoita. Într-o atmosferă de mare sărbătoare şi cu tricolorul prins în piept, edilii au ascultat discursurile oficialilor Guvernului. I-au aplaudat furtunos după fiecare discurs, au împărţit zâmbete largi şi n-au ratat ocazia să-şi facă poze inclusiv cu şefa Guvernului.

Zâmbetele primarilor au şi un motiv. Premierul Viorica Dăncilă şi vicepremierul Paul Stănescu, cel care împarte fonduri în teritoriu, le-au adus o veste bună: printr-o ordonanţă de urgenţă pregătită de Guvern, primarii vor putea să folosească mai mulţi bani pentru ''cheltuieli salariale'', dacă au surplus în buget!

''Vom introduce posibilitatea folosirii excedentului bugetar şi pentru finanţarea cheltuielilor de personal, plata arieratelor, a corecţiilor financiare sau a sentinţelor judecătoreşti definitive”, a spus premierul Dăncilă.

Vicepremierul Paul Stănescu a părut iritat când a fost rugat să explice măsura Guvernului. ''S-a creat o chestiune pe care e greu să o explic aici, vrem să dăm o ordonanţă de urgenţă, astfel încât din excedent să se plătească cheltuieli salariale, corectii''.

De exemplu, primăriile care nu şi-au cheltuit toţi banii de investiţii anul trecut vor putea acum să aloce sumele rămase pentru salarii. În ultimele luni, însă, au apărut tot mai mult cazuri de comune rămase fără bani de salarii, după ce fostul Guvern le-a permis primarilor să stabilească lefurile. Unii dintre ei au sacrificat investiţiile ca să aibă fonduri pentru mările de salarii. Aşa s-a întâmplat în două comune din judeţul Dolj - Secu şi Găneasa, unde bani pentru drumuri şi canalizare nu s-au găsit, dar pentru salarii - da.

''Investitiile... ce ziceaţi dvs... cred că exageraţi! Pe PNDL nu cred că există localitate unde să nu existe măcar un proiect'', a reacţionat vicepremierul.

După ce au primit soluţii pentru salarii, primarii de comune nu au uitat să le atragă atenţia guvernanţilor că se gândesc şi la pensii. La ale lor, bineînţeles. Ei spun că există edili care ies la pensie cu 1.200-1.400 de lei şi nu sunt de acrod cu situaţia, mai ales că există atâtea incompatibilităţi cu funcţia de primar. Aşa că vor şi ei pensii speciale, ca parlamentarii.

Până să primească un răspuns de la guvernanţi şi pentru pensii, edilii şi-au împărţit trofee şi diplome. De exemplu - trofeul ''primar de cinci stele'' l-a primit edilul care a cumpărat mai multe tablouri expuse la adunarea primarilor.

Ioan Stegerean, primar Farcaşa, Maramureş: ''Primar de cinci stele... înseamnă că am cinci mandate''... şi cine are 7 stele... 7 mandate!''

Programul „Masă caldă pentru elevi” s-a răcit. Problemele cu care se confruntă primăriile
Programul „Masă caldă pentru elevi” s-a răcit. Problemele cu care se confruntă primăriile
VIDEO PROTVPLUS.RO
Klaus Iohannis
Iohannis, despre PSD: ”Modifică legile justiţiei pentru a-şi apăra propriii corupţi”
Un europarlamentar PSD a anunțat că nu mai candidează la alegerile europene
Ponta spune că va vota la referendumul pe justiţie. "Dragnea va pierde cu siguranţă"
Camera Deputaților face achiziții de sute de mii de lei
Ponta: Dacă reuşeşte PSD să scape de Dragnea şi toată gaşca, e natural să colaborăm
PNL îi cere lui Tudorel Toader să renunțe la restricționarea accesului presei în Ministerul Justiției
Traian Băsescu
Băsescu, reacție după retragerea acreditărilor: ”Tudorel a luat-o razna! Revino-ţi, omule!”
Viorica Dăncilă, vizită în SUA. Conferința la care va participa
Iohannis: Avem o şansă reală să obţinem o ieşire ordonată a Marii Britanii. Drepturile românilor, asigurate
Ce surprize ar putea aduce alegerile europarlamentare. Partidele care riscă să piardă
Călin Popescu Tăriceanu: ”UK, te rog, amână Brexit-ul definitiv”
Ponta, despre Dragnea: Nu poţi fugi tot timpul. Dacă eşti nevinovat, de ce fugi?