Noi reguli pentru tranzactiile imobiliare facute pe sume mai mici decat cele din grila notarilor. Cum se calculeaza impozitul

Ultima actualizare: 26-06-2015 07:08

Fiscul va lua la verificat toate vanzarile de case si terenuri facute pe sume mai mici decat evaluarile din grila Notarilor. Regula se va aplica de anul viitor si este prevazuta in Noul Cod Fiscal, care va fi votat miercuri in Parlament.

Astfel, alesii au decis ca statul sa impoziteze valoarea din contract, indiferent de suma, dar sa poata verifica posibilele cazuri de evaziune fiscala.

Tranzactiile care se incheie acum la valori ce le depasesc pe cele din grila notarilor sunt impozitate la suma trecuta in contract. Nu si pentru sumele mai mici decat cele trecute in grila.

Pana acum, daca cineva voia sa vanda un apartament la Zimnicea, sa zicem, cu 10 mii de euro, platea impozit la valoarea acestuia din Grila Notarilor - unde evaluarea facuta de experti la inceputul fiecarui an, indica suma de 20 de mii de euro.

Potivit Constitutiei insa, Grila Notarilor nu este un instrument oficial de calcul pentru taxe. Deputatii din comisia de buget au modificat legea si, de la 1 ianuarie 2016, impozitul se va percepe la cei 10 mii de euro, in cazul nostru - adica valoarea declarata in contract. Atentie, insa:

"In cazul in care valoarea declarata este inferioara valorii minime stabilite prin studiul de piata realizat de Camerele Notarilor Publici, notarul public notifica organelor fiscale respectiva tranzactie"

Iar Fiscul trimite in control inspectorii.

Viorel Stefan (PSD) - Daca cumva el vinde la 100 de lei si declara 10, ce facem Emile?
Emil Niță (PSD) - Eu cred ca daca este o tranzactie dubioasa notarul nici nu-si pune pecetea pe ea.
Viorel Stefan (PSD) - Ce vorbesti? Hai, ma! Hai, las-o! Emile, eu refuz sa cred ca tu nu traiesti in realitatea romaneasca.

Adica notarii sunt obligati prin lege sa raporteze la fisc orice tranzactie care pare necurata in ceea ce priveste pretul.

"- Daca notarul nu notifica organelor fiscale respectiva tranzactie ce se intampla?
- Devine complice la evaziune"
, a completat Andreea Paul (PNL)

Notarii sustin ca vor respecta noul Cod Fiscal. Daca in urma controlului cei de la ANAF afla ca vanzatorul si cumparatorul s-au inteles sa declare un pret mai mic, pentru ca, automat, sa plateasca un impozit mai mic, atunci sunt acuzati de evaziune fiscala.

"Ea poate fi confirmata sau infirmata prin verificari. Mai trebuie sa precizez ca nu intra sub incidenta acestei reguli tranzactiile intre rude si afini pentru ca astea, prin definitie, nimeni nu poate sa le aprecieze ca sunt la valoarea reala", spune Viorel Stefan, presedintele comisiei de buget.

Nu este insa foarte clar in acest moment cum vor dovedi cei de la fisc situatiile considerate ilicite. Vanzatorii au libertatea de a pune pretul pe care il doresc. Pentru a vinde repede, pot cere preturi mult sub cele de pe piata. In plus, grila notarilor se face la inceputul fiecarui an. Pana in iarna pe piata pot sa apara fluctuatii.
 

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO