"Casele-cui", protestul prin care chinezii se revolta impotriva dezvoltatorilor imobiliari. Cum le-au incurcat planurile
La inceputul acestui an, China a devansat SUA, devenind cea mai mare economie a lumii, iar acest lucru a inceput sa se vada inclusv in cat de repede construiesc dezvoltatorii imobiliari cartiere, scrie New York Times.
Pentru ca se bucura din plin de sustinerea guvernului de la Beijing, dezvoltatorii nu mai sunt obligati sa tina cont de proprietatea privata. In ultimele saptamani, au avut loc mai multe demonstratii ale oamenilor nemultumiti ca trebuie sa-si cedeze drepturile asupra pamantului pentru a face loc santierelor de constructii.
Drept urmare, mai multi proprietari care au opus rezistenta au fost dusi la politie, unii batuti, iar cand au fost eliberati si-au gasit locuintele deja demolate.
Ca protest, oamenii au facut tot ce le-a stat in putinta pentru ca locuintele lor sa nu cada prada santierelor, chiar daca asta a insemnat sa-si transforme casa intr-o insula in mijlocul unei strazi asfaltate.
Aceste case au devenit cunoscute sub numele de "dingzihu" sau "casele-cui", intrucat sunt comparate cu un cui pe care oricat ai incerca sa-l scoti, nu iese din lemn. O astfel de casa a fost construita in 2007, de catre patronul unui restaurant, care a ridicat casa chiar in mijlocul unui sit de constructii, fiind imprejmuita de asfalt.
"#Nail-houses"...and graves. The example of the aggresive urbanization in #China http://t.co/R2mRfdEFWq vía @TheAtlantic
— Camilo Urbano (@camilourbano) April 15, 2015
Potrivit New York Times, guvernul chinez le-a interzis cu desavarsire institutiilor media sa scrie despre aparitia acestor case, considerand ca ele reprezinta un simbol al miscarii de rezistenta antiguvernamentale.
Sursa: New York Times
Etichete: imobiliare, China, santier, case, locuinte,
Dată publicare:
26-05-2015 10:42