Mugur Isarescu: "Adoptarea monedei euro in 2015 nu mai intra in discutie"
Romanii nu vor primi salariile in euro peste 3 ani, asa cum promiteau autoritatile. Vechea tinta de adoptare a monedei unice in 2015 nu mai intra acum in discutie, crede guvernatorul Bancii Nationale.
Si premierul spune ca trebuie sa adoptam euro dupa modelul polonez. Polonia, care nu a cunoscut recesiunea, a anuntat deja ca nu doreste deocamdata euro.
Guvernatorul Mugur Isarescu a declarat cotidianului american New York Times ca adoptarea euro in 2015 nu mai intra in discutie.
Si premierul este de aceeasi parere. Victor Ponta: "Romania trebuie sa mearga pe drumul pe care a mers Polonia si anume: spune foarte clar ca este in favoarea unei Europe cat mai inchegate, ca doreste sa intre in euro, insa anul 2015 nu este un reper batut in cuie, ca sa fiu foarte diplomat".
Doar ca polonezii sunt acum foarte prudenti fata de adoptarea monedei euro.
Leszek Balcerowicz, fost guvernator al Bancii Nationale a Poloniei: "Cea mai periculoasa categorie de oameni sunt euro entuziastii, pentru ca incearca sa impuna Utopia".
Avantajele adoptarii monedei euro ar fi scaderea dobanzilor la nivelul european, disparitia variatiilor de curs si usurinta de calatorie in alte tari europene. Ca dezavantaje, avem cresterea preturilor si mai ales faptul ca Romania nu va mai avea politica de dobanzi si de curs valutar.
Toate tarile europene din afara zonei euro au amanat deocamdata trecerea la moneda unica. Majoritatea se tem ca daca sunt insuficient pregatite cand adopta euro risca sa ajunga in situatia Greciei. Iar trecerea la euro dureaza destul de mult.
Misu Negritoiu, presedintele unei banci comerciale: "Probabil va dura 5-6 ani adoptarea euro din momentul in care incepe sa se discute despre asta. Noi nu am inceput sa discutam despre asta si nicio alta tara nu a inceput sa discute despre asta".
Asta inseamna ca leul va ramane in buzunarele romanilor cel putin pana in 2018.