Operatiune antifrauda fara precedent in lumea bancara. SCHEMA creditelor de 22 de milioane de euro
Peste 100 de persoane au fost ridicate joi dimineata si duse in fata procurorilor DIICOT, pentru a fi audiate in legatura cu obtinerea si eliberarea unor credite de peste 22 de milioane de euro.
Printre cei adusi sa dea explicatii, se numara vicepresedintele Bancii Romane de Dezvoltare, Claudiu Cercel Duca, directorul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Aurel Saramet, functionari bancari si din Ministerul Economiei.
Claudiu Duca - Cercel este vicepresedinte al BRD, una dintre cele mai mari banci din romania. Este acuzat de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si spalare de bani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aurel Saramet este director al Fondului de Garantare a creditelor pentru IMMuri. Si el a fost pus sub acuzare de procurorii DIICOT pentru aceleasi fapte.
Lor li se adauga trei functionari ai Ministerului Economiei, angajati din 16 banci, dar si oameni de afaceri. Cu totii au fost adusi in fata procurorilor ca sa dea explicatii in legatura cu cel mai amplu dosar de frauda bancara din Romania. In acest timp, in Bucuresti, Giurgiu si Calarasi aveau loc zeci de perchezitii.
Frauda se ridica la 22 de milioane si presupune un mecanism complex. Procurorii DIICOT vorbesc despre o grupare organizata ce ar fi fost condusa de un general al fostei directii de informatii externe, Florin DIaconescu. Acesta are o firma situata in centrul Capitalei.
Anchetatorii spun ca erau racolate diverse persoane din medii sarace pe numele carora se infiintau firme si se cereau credite.
Dosarul cu cererea de credit pentru o investitie in utilaje de exemplu ajungea apoi la banca. Aici, se cerea avizul favorabil al Fondului de Garantare a Creditelor. Solicitarea ar fi fost aprobata de Aurel Saramet, director al fondului, care ar fi stiut ca dosarul nu este in regula. Atunci, banca dadea banii clientului.
Anchetatorii spun ca, ulterior, cel care obtinea banii nu platea nicio rata. Asa bancile descopereau ca au credite neperformate. Este cazul Bancii Comerciale Romane care a sesizat imediat Parchetul cand a descoperit frauda.
Mai departe, banii, vreo 22 de milioane de euro pana acum, ar fi fost impartiti intre membrii gruparii si investiti in diverse afaceri pentru a intra in circuitul legal.
Creditele cu documente false ar fi fost luate de la 16 banci diferite. anchetatorii vorbesc despre 44 de cereri de imprumut pentru diverse firme, cele mai multe aprobate.
In unele cazuri, bancile si-au dat seama ca se incearca inselarea lor si au anuntat autortitatile. In alte cazuti, frauda a continuat in ultimii 2 ani.
Astfel bancile au fost cele care au pierdut banii dar si fondul de garantare ar putea fi pus in situatia de a plati pentru ca a girat practic acele imprumuturi.
Din cele 100 de persoane aduse la audieri, 48 au fost puse sub acuzare pentru inselaciune cu conscinte deosebit de grave si spalare de bani.
Printre cei care ar putea obtine ordonante de retinere in aceasta seara sunt si Claudiu Cercel Duca si Aurel Saramet.