Legea salarizarii, modificata din nou. Cat de mult scad veniturile presedintelui si cine nu va mai plati impozite

×
Codul embed a fost copiat

Joi, liderii PSD au dat detalii despre legea salarizarii unitare. Ministrul Muncii a precizat ca nu vor fi taiate niciun fel de sporuri, dar ca vor fi plafonari in anumite institutii de stat. Salariile vor fi diferentiate pe functii, trepte si gradatii.

Primii care vor obtine bani in plus sunt cei din Aparare, de la intai iulie.

Lia Olguta Vasilescu, ministrul Muncii: "In data de intai ianuarie 2018 sunt urmatoarele cresteri salariale: medicii si asistentele care intra cu toata cresterea. Ceea ce veti vedea in lege ca va trebui sa ajunga la anul 2022 de fapt va intra in plata chiar cu intai ianuarie 2018, insa ei nu vor mai creste deloc pana in 2022. Salariile de baza pentru personalul didactic din invatamant se majoreaza cu 50% fata de nivelul decembrie 2017. Salariile de baza, soldele de functie, salariile de functie, indemnizatiile de incadrare ale personalului salariat potrivit prezentei legi se majoreaza cu 25% fata de nivelul acordat in luna decembrie 2017."

Intentia PSD este de a reduce cota de impozit pe venit de la 16% la 10% in cazul veniturilor brute de peste 2.000 de lei si la 0% pentru cele mai mici de 2.000 de lei. Conform programului de guvernare PSD, impozitul pentru medici si IT-isti va fi tot zero, indiferent de salariu.

Astfel, cine are astazi un salariu brut de 1.800 de lei primeste in mana 1.301 lei, diferenta fiind contributiile sociale si impozitul de 16%. Prin impozitarea cu 0% salariul in mana va creste exact cu impozitul retinut acum si va urca la peste 1.700 de lei.

Citește și
Bogdan Hossu
Sindicalistii reclama transformarea Legii salarizarii in initiativa legislativa si cer demiterea ministrului Muncii
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

In cazul unui salariu de 2.800 de lei, acum salariatul primeste in mana 1.970 de lei. Prin scaderea impozitului de la 16% la 10%, salariul sau va creste la peste 2.100 de lei.

Ministrul Muncii a anuntat grilele de salarizare a demnitarilor conform noii legi a salarizarii unitare, potrivit carora cel mai mare salariu din Romania ii va reveni sefului statului – 17.400 lei, urmat de seful Guvernului, sefii Parlamentului si presedintii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) si Curtii Constitutionale (CCR) – 15.950 lei, iar ministrii urmand sa aiba 14.500 de lei brut pe luna.

”La presedintele Romaniei coeficientul este 12 (raportat la salariul minim pe economie – n. red.), fiind cel mai mare salariu din Romania. Dupa care sunt, in ordine descrescatoare: presedintele Senatului, presedintele Camerei Deputatilor, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, presedintele Curtii Constitutionale – 11, premierul Romaniei, la fel, 11. Apoi avem judecatorii de la ICCJ si de la CCR la 10,5. Ministrii sunt la coeficientul 10, secretarii de stat – 7,4, parlamentarii la 8”, a declarat Lia Olguta Vasilescu.

Practic, salariile celor mai inalti demnitari in stat vor scadea potrivit noii legi a salarizarii. In prezent, presedintele Romaniei, prim-ministrul si presedintii Parlamentului castiga 21.540 lei brut pe luna, iar de la 1 iulie ar urma sa primeasca 17.400 lei brut pe luna presedintele si 15.950 lei brut pe luna sefii Legislativului.

De asemenea, ministrii au in prezent o indemnizatie de 19.055 lei brut pe luna, iar din iulie vor primi mai putin, adica 14.500 lei brut pe luna. Salarii la nivelul presedintilor Parlamentului vor avea de la 1 iulie 2017 si presedintele ICCJ si cel al CCR, adica 15.950 lei brut pe luna. Potrivit proiectului legii salarizarii unitare, judecatorii CCR si cei ai ICCJ vor primi 15.225 lei brut pe luna. In ierarhia salariilor, urmeaza parlamentarii, care vor primi din iulie 11.600 lei brut pe luna, aproximativ dublu fata de cat primesc in prezent.

La randul lor, secretarii de stat vor primi un salariu de 10.730 lei brut pe luna din iulie, o crestere consistenta fata de cat au in prezent. De asemenea, Olguta Vasilescu a prezentat si salariile din administratia publica locala. ”Pentru primari si viceprimari avem asa: primarul general al Capitalei – 9 (coeficientul raportat la salariul minim pe economie – n. red.), viceprimarul Capitalei – 8, presedintele Consiliului Judetean – 8, vicepresedintele Consiliului Judetean – 7, primarul de localitate cu peste 300.000 de locuitori – 8, primar de localitate cu peste 200.000 de locuitori – 7,5 si de aici incolo scad pana la ultimul in ierarhie, viceprimar de localitate cu pana la 3.000 de locuitori – 3”, a anuntat ministrul Muncii.

In sume brute, salariile din administratia locala arata astfel: primarul general al Capitalei – 13.050 lei, viceprimarul Capitalei – 11.600 lei, presedintele de Consiliu Judetean – 11.600 lei, vicepresedintele Consiliului Judetean – 10.150, primarul de localitate cu peste 300.000 de locuitori – 11.600 lei, primarul de localitate cu peste 200.000 de locuitori – 10.875, viceprimarul de localitate cu sub 3.000 de locuitori – 4.350 lei.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
INTERVIU cu Ministrul Muncii despre legea salarizarii unitare, care
INTERVIU cu Ministrul Muncii despre legea salarizarii unitare, care "nu este perfecta": "A trebuit sa scadem niste salarii"

Ministrul Muncii Olguta Vasilescu a explicat intr-un interviu acordat corespondentului Pro TV Roxana Hulpe principiile care au stat la baza elaborarii proiectului legii salarizarii unice - un act normativ extrem de asteptat de toti bugetarii din Romania.

Sindicalistii reclama transformarea Legii salarizarii in initiativa legislativa si cer demiterea ministrului Muncii
Sindicalistii reclama transformarea Legii salarizarii in initiativa legislativa si cer demiterea ministrului Muncii

Sindicalistii Confederatiei “Cartel Alfa” sustin ca prezentarea Legii salarizarii unitare in Parlament ca initiativa legislativa a unor parlamentari PSD este o sfidare din partea ministrilor Muncii si Dialogului Social la adresa partenerilor sociali.

Legea salarizarii unice: grila salariilor in Romania pentru urmatorii 5 ani. Opozitia si Victor Ponta critica proiectul
Legea salarizarii unice: grila salariilor in Romania pentru urmatorii 5 ani. Opozitia si Victor Ponta critica proiectul

Un rezumat al proiectului de lege al salarizarii unitare - obtinut de Stirile Pro TV -  ne arata grila salarizarii pentru urmatorii 5 ani in Romania, conform calculelor facute de coalitia de guvernare.

Premierul Sorin Grindeanu face precizari despre Legea salarizarii:
Premierul Sorin Grindeanu face precizari despre Legea salarizarii: "E asteptata de toti romanii". Cand ar putea fi adoptata

Legea salarizarii unitare, care presupune cresterea veniturilor lunare, in medie, cu 56% in urmatorii patru ani, va ajunge in Parlament, ca sa fie adoptata pana la 1 iulie, a declarat luni premierul Sorin Grindeanu.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.