Sindicalistii reclama transformarea Legii salarizarii in initiativa legislativa si cer demiterea ministrului Muncii
Sindicalistii Confederatiei “Cartel Alfa” sustin ca prezentarea Legii salarizarii unitare in Parlament ca initiativa legislativa a unor parlamentari PSD este o sfidare din partea ministrilor Muncii si Dialogului Social la adresa partenerilor sociali.
Astfel, ei cer premierului demiterea acestor ministri, pentru incompententa cu care au abordat elaborarea proiectului, precum si deblocarea transmiterii acestuia la sindicate, care nu l-au vazut nici dupa trei luni de la initiere.
Confederatia Nationala Sindicala “Cartel Alfa” arata marti, intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Sorin Grindeanu, ca dupa aproape trei luni de la initiere, sindicalistii nu au primit niciun draft al proiectului Legii salarizarii unitare, iar consultarile s-au facut numai in cateva sectoare si doar pe grila acestora, aceste “consultari fiind, in cel mai bun scenariu, o caricatura”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sindicalistii spun ca desi premierul a fost de acord, inclusiv in Consiliul National Tripartit de Dialog Social din 29 martie, ca pentru a fi aplicate pe termen lung si pentru a avea o predictibilitate in timp, proiectele de lege trebuie atent analizate, discutate si agreate cu toate partile implicate, in practica, membrii guvernului actioneaza de aceeasi maniera ca si Guvernul Boc, "care a impus legi cu efecte care s-au dovedit dezastruoase, in baza unei proceduri care a exclus dialogul cu partnerii sociali".
“Nu se poate realiza o dezbatere transparenta doar cu promisiuni si pe bajbaite, cu fragmente de anexe prezentate fugitiv si disparat, apoi confiscate. O lege organica atat de importanta si de asteptata de marea majoritate a bugetarilor necesita o ampla dezbatere cu federatiile din toate domeniile de activitate. Or, pana la aceasta data, nu am primit un draft al proiectului legii si nici nu au fost parcurse toate domeniile bugetare, spre exemplu, domeniul administratie publica centrala si locala, radioul si televiziunea publica fiind excluse de la consultari”, a aratat presedintele “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, in scrisoarea deschisa.
Sindicalistii sustin ca prezentarea proiectului Legii salarizarii unitare in Parlament ca initiativa legislativa a unor parlamentari PSD dezvaluie scopul avut de reprezentantii guvernului de la bun inceput, si anume eludarea dialogului social si a unei dezbateri publice serioase si aplicate.
"Se doreste transformarea unei initiative guvernamentale, care implica responsabilitatea unui proces legislativ transparent - punerea spre consultare pe site timp de 10 zile, avizarea in Comisia de Dialog Social, avizarea in Consiliul Economic si Social -, intr-o initiativa parlamentara. Procedura parlamentara pentru adoptarea legii este corecta, insa constructia legii trebuie realizata acolo unde se afla expertiza. Proiectul Legii salarizarii unitare este un proiect de lege de fond tehnica. Expertiza, ca si accesul la bazele de date se afla preponderent la guvern si in special la nivelul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale si a Ministerului Finantelor Publice. Aici sunt datele necesare pentru elaborarea unei legi corecte si echitabile pentru intreg sistemul, si nu la Parlament, unde se pot face cel mult corectii punctuale”, a aratat liderul “Cartel Alfa”.
In opinia sindicalistilor, din aceasta decizie de a prezenta proiectul Legii salarizarii ca initiativa parlamentara mai rezulta si ca nu se doreste realizarea unei legi care sa elimine discrepantele din sistem, ci conservarea anumitor privilegii.
“In acelasi timp, in locul unor politici publice integrate, care sa urmareasca restabilirea echilibrelor nu doar in sectorul public, cat si in cel privat, prin deblocarea negocierilor colective, sectorul privat a fost abandonat de ministrii actuali. Astfel, pe langa dezechilibrele economice, sociale, bugetare majore, se creeaza si o opozitie nefireasca si animozitate intre sectorul privat si cel public, ceea ce este complet anormal si contraproductiv”, a mai aratat liderul sindical.
Sindicalistii ii cer premierului deblocarea transmiterii proiectului Legii salarizarii unitare si continuarea dialogului social la nivel de ministere si in special la nivelul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale
De asemenea, Confederatia “Cartel Alfa” ii solicita primului-ministru demiterea de urgenta a ministrului Muncii, Lia Olguta Vasilescu, si a Ministrului Consultarii Publice si Dialogului Social, Gabriel Petrea, “pentru modul defectuos si incompententa cu care au abordat elaborarea proiectului legii salarizarii unitare si consultarea cu partenerii sociali”.
Premierul Sorin Grindeanu anunta, luni, ca Legea salarizarii unitare va fi o initiativa a tuturor deputatilor si senatorilor care fac parte din coalitia de guvernare si ca proiectul va ajunge in Parlament ”probabil in aceasta saptamana”.
Ulterior, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus ca proiectul Legii salarizarii unice va fi semnat, in calitate de iniatiatori, de catre parlamentarii social-democrati in cursul zilei de joi, la Sinaia, la ceremonie fiind invitat si presedintele ALDE, Calin Popescu-Tariceanu.
Sursa: News.ro
Etichete: salarii, sindicate, legea salarizarii, sindicalisti, salarizarea unitara,
Dată publicare:
04-04-2017 12:54