Sindicalistii reclama transformarea Legii salarizarii in initiativa legislativa si cer demiterea ministrului Muncii

Bogdan Hossu

Sindicalistii Confederatiei “Cartel Alfa” sustin ca prezentarea Legii salarizarii unitare in Parlament ca initiativa legislativa a unor parlamentari PSD este o sfidare din partea ministrilor Muncii si Dialogului Social la adresa partenerilor sociali.

Astfel, ei cer premierului demiterea acestor ministri, pentru incompententa cu care au abordat elaborarea proiectului, precum si deblocarea transmiterii acestuia la sindicate, care nu l-au vazut nici dupa trei luni de la initiere.

Confederatia Nationala Sindicala “Cartel Alfa” arata marti, intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Sorin Grindeanu, ca dupa aproape trei luni de la initiere, sindicalistii nu au primit niciun draft al proiectului Legii salarizarii unitare, iar consultarile s-au facut numai in cateva sectoare si doar pe grila acestora, aceste “consultari fiind, in cel mai bun scenariu, o caricatura”.

Sindicalistii spun ca desi premierul a fost de acord, inclusiv in Consiliul National Tripartit de Dialog Social din 29 martie, ca pentru a fi aplicate pe termen lung si pentru a avea o predictibilitate in timp, proiectele de lege trebuie atent analizate, discutate si agreate cu toate partile implicate, in practica, membrii guvernului actioneaza de aceeasi maniera ca si Guvernul Boc, "care a impus legi cu efecte care s-au dovedit dezastruoase, in baza unei proceduri care a exclus dialogul cu partnerii sociali".

Nu se poate realiza o dezbatere transparenta doar cu promisiuni si pe bajbaite, cu fragmente de anexe prezentate fugitiv si disparat, apoi confiscate. O lege organica atat de importanta si de asteptata de marea majoritate a bugetarilor necesita o ampla dezbatere cu federatiile din toate domeniile de activitate. Or, pana la aceasta data, nu am primit un draft al proiectului legii si nici nu au fost parcurse toate domeniile bugetare, spre exemplu, domeniul administratie publica centrala si locala, radioul si televiziunea publica fiind excluse de la consultari”, a aratat presedintele “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, in scrisoarea deschisa.

Citește și
Sorin Grindeanu
Premierul Sorin Grindeanu face precizari despre Legea salarizarii: "E asteptata de toti romanii". Cand ar putea fi adoptata
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Sindicalistii sustin ca prezentarea proiectului Legii salarizarii unitare in Parlament ca initiativa legislativa a unor parlamentari PSD dezvaluie scopul avut de reprezentantii guvernului de la bun inceput, si anume eludarea dialogului social si a unei dezbateri publice serioase si aplicate.

"Se doreste transformarea unei initiative guvernamentale, care implica responsabilitatea unui proces legislativ transparent - punerea spre consultare pe site timp de 10 zile, avizarea in Comisia de Dialog Social, avizarea in Consiliul Economic si Social -, intr-o initiativa parlamentara. Procedura parlamentara pentru adoptarea legii este corecta, insa constructia legii trebuie realizata acolo unde se afla expertiza. Proiectul Legii salarizarii unitare este un proiect de lege de fond tehnica. Expertiza, ca si accesul la bazele de date se afla preponderent la guvern si in special la nivelul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale si a Ministerului Finantelor Publice. Aici sunt datele necesare pentru elaborarea unei legi corecte si echitabile pentru intreg sistemul, si nu la Parlament, unde se pot face cel mult corectii punctuale”, a aratat liderul “Cartel Alfa”.

In opinia sindicalistilor, din aceasta decizie de a prezenta proiectul Legii salarizarii ca initiativa parlamentara mai rezulta si ca nu se doreste realizarea unei legi care sa elimine discrepantele din sistem, ci conservarea anumitor privilegii.

In acelasi timp, in locul unor politici publice integrate, care sa urmareasca restabilirea echilibrelor nu doar in sectorul public, cat si in cel privat, prin deblocarea negocierilor colective, sectorul privat a fost abandonat de ministrii actuali. Astfel, pe langa dezechilibrele economice, sociale, bugetare majore, se creeaza si o opozitie nefireasca si animozitate intre sectorul privat si cel public, ceea ce este complet anormal si contraproductiv”, a mai aratat liderul sindical.

Sindicalistii ii cer premierului deblocarea transmiterii proiectului Legii salarizarii unitare si continuarea dialogului social la nivel de ministere si in special la nivelul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale

De asemenea, Confederatia “Cartel Alfa” ii solicita primului-ministru demiterea de urgenta a ministrului Muncii, Lia Olguta Vasilescu, si a Ministrului Consultarii Publice si Dialogului Social, Gabriel Petrea, “pentru modul defectuos si incompententa cu care au abordat elaborarea proiectului legii salarizarii unitare si consultarea cu partenerii sociali”.

Premierul Sorin Grindeanu anunta, luni, ca Legea salarizarii unitare va fi o initiativa a tuturor deputatilor si senatorilor care fac parte din coalitia de guvernare si ca proiectul va ajunge in Parlament ”probabil in aceasta saptamana”.

Ulterior, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus ca proiectul Legii salarizarii unice va fi semnat, in calitate de iniatiatori, de catre parlamentarii social-democrati in cursul zilei de joi, la Sinaia, la ceremonie fiind invitat si presedintele ALDE, Calin Popescu-Tariceanu.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Legea salarizarii unice: grila salariilor in Romania pentru urmatorii 5 ani. Opozitia si Victor Ponta critica proiectul
Legea salarizarii unice: grila salariilor in Romania pentru urmatorii 5 ani. Opozitia si Victor Ponta critica proiectul

Un rezumat al proiectului de lege al salarizarii unitare - obtinut de Stirile Pro TV -  ne arata grila salarizarii pentru urmatorii 5 ani in Romania, conform calculelor facute de coalitia de guvernare.

Premierul Sorin Grindeanu face precizari despre Legea salarizarii:
Premierul Sorin Grindeanu face precizari despre Legea salarizarii: "E asteptata de toti romanii". Cand ar putea fi adoptata

Legea salarizarii unitare, care presupune cresterea veniturilor lunare, in medie, cu 56% in urmatorii patru ani, va ajunge in Parlament, ca sa fie adoptata pana la 1 iulie, a declarat luni premierul Sorin Grindeanu.

Legea salarizarii, discutata cu sindicalistii din Educatie. Bugetarii vor avea voucher de vacanta si doua norme de hrana
Legea salarizarii, discutata cu sindicalistii din Educatie. Bugetarii vor avea voucher de vacanta si doua norme de hrana

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat joi, dupa intalnirea cu sindicatele din educatie, ca deocamdata nu exista o concluzie in urma negocierilor, pentru ca s-a stabilit sa continue discutiile si saptamana viitoare.

Cine sunt bugetarii care vor beneficia primii de legea salarizarii unitare.
Cine sunt bugetarii care vor beneficia primii de legea salarizarii unitare. "Demnitarii nu au indemnizatie de vechime"

Medicii si asistentele vor fi primii bugetari care vor avea salariile marite de anul viitor. Ei vor fi si singurii care vor primi majorarile intr-o singura transa, promite ministrul Muncii, care pregateste proiectul legii salarizarii unitare.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.