Premierul Sorin Grindeanu face precizari despre Legea salarizarii: "E asteptata de toti romanii". Cand ar putea fi adoptata

Ultimul update: Joi 06 Aprilie 2017 07:08
Data publicarii: Luni 03 Aprilie 2017 11:27
Categorie: Politic

Legea salarizarii unitare, care presupune cresterea veniturilor lunare, in medie, cu 56% in urmatorii patru ani, va ajunge in Parlament, ca sa fie adoptata pana la 1 iulie, a declarat luni premierul Sorin Grindeanu.

Sindicalistii sunt insa rezervati, chiar si dupa negocierile purtate cu Ministrul Muncii pe baza unor schite, pentru ca nu au primit proiectul de lege. "Salariile demnitarilor si alesilor locali trebuie sa fie in varful piramidei", spune premierul.

La trei saptamani de la negocierile sindicalistilor cu ministrul Muncii, premierul Sorin Grindeanu a anuntat ca legea va ajunge in Parlament pentru a intra in vigoare de la 1 iulie 2017.

Sorin Grindeanu: ''Legea salarizarii unitare, in aceasta saptamana va intra ca si iniativa parlamentara, asumata de toti parlamentarii care fac parte din Coalitia de guvernare in Parlament. E o lege asteptata de toti romanii."

Premierul a declarat ca lefurile demnitarilor vor fi in varful piramidei salariale. Cel mai mult va castiga presedintele, urmat de premier, presedintii camerelor si patriarhul. Ei vor avea un venit lunar egal cu cateva salarii medii pe economie. De exemplu 6, in cazul presedintelui Romaniei. Acum, un salariu mediu brut trece de 3 mii de lei.

Cine sunt bugetarii care vor beneficia primii de legea salarizarii unitare. "Demnitarii nu au indemnizatie de vechime"

Sorin Grindeanu: "Ca fost ministru, de exemplu, in Ministerul Comunicatiilor, aveam al 50-lea salariu si eram ministru si lucrurile astea sunt anormale. Nu e posibil ca directorul unei scoli sa aiba salariu mai mare decat primarul sau ca altcineva din acea localitate.''

Mariana Gaju, primarul comunei Cumpana: "Ele sunt mai mari chiar cu 1.000 de lei decat ale primarului si chiar mai mult, este o anomalie, de aceea sustinem graba cu care trebuie sa apara Legea salarizarii unice."

Iar in Sanatate, medicii si asistentele vor fi primii bugetari care vor avea salariile marite inca de anul viitor, intr-o singura transa. De exemplu, un medic primar va avea un salariu de 14.000 de lei in 2018.

In timp ce, in invatamant, un profesor debutant va avea in 2021 aproximativ 3500 de lei, iar un dascal cu experienta va trece de 5.000 de lei, brut.

In armata vor fi majorari si de 260%, in cazul unui soldat. Iar seful statului major general, seful departamentului ordine si siguranta publica, directorul SRI sau SIE ar urma sa aiba peste 10.000 de lei in 2021.

Unii sindicalisti sunt insa rezervati si spun ca dezechilibrele create intre diferite salarii din sistemul bugetar vor putea fi corectate cu greu, iar ''nota de plata'' se anunta impovaratoare.

Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical: "Dezechilibrele sunt atat de mari, incat ca sa poti sa faci curatenie si sa gasesti in sfarsit o solutie principial corecta pentru toti salariatii din sectorul bugetar. Cu siguranta efortul financiar va trebui sa fie mult mai mare."

Seful Consiliului Fiscal avertiza recent asupra riscurilor din economie. Cu alte cuvinte, cheltuielile pentru salarii si pensii vor fi mult mai mari decat estimeaza Guvernul, intr-un context in care anul a inceput prost pentru Finante. Incasarile au fost in primul trimestru doar cu 1,3% mai mari ca anul trecut, in timp ce cheltuielile au crescut. In plus, oficialii iau un calcul un scenariu mult prea optimist in care economia Romaniei ar creste cu 5,2%. Prognoza este contrazisa atat de Comisia Europeana, cat si de Fondul Monetar International.

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a dat insa asigurari ca Legea salarizarii va intra in vigoare de la 1 iulie 2017 si ca toate cresterile salariale pe o perioada de patru ani se vor incadra intr-un buget de 32 de miliarde de lei. 

Legea salarizarii, discutata cu sindicalistii din Educatie. Bugetarii vor avea voucher de vacanta si doua norme de hrana

Legea salarizarii, discutata cu sindicalistii din Educatie. Bugetarii vor avea voucher de vacanta si doua norme de hrana

Viorica Dăncilă

Viorica Dăncilă, discuții cu președintele Serbiei și premierii Greciei și Bulgariei

Vlad Voiculescu, despre imaginea virală cu Olguța Vasilescu: ”O poză cât 1.000 de glume proaste”

Firea, după ce Iohannis s-a plâns de trafic: Și-ar dori să vină la Primărie și eu la Președinție?

Claudiu Manda, ales preşedinte al Comisiei speciale pentru modificarea legilor securităţii naţionale

Iohannis: Voi invita Guvernul și BNR la Cotroceni. S-a mers cam departe cu unele afirmații

Cazul ambasadei din Israel. Iohannis: Am avut o discuție destul de lungă cu Dăncilă

Eugen Nicolicea

Parlamentarii le fac noi ”cadouri” deținuților. USR: ”Încurajați infractorii”

Dăncilă se întâlnește la Palatul Victoria cu premierii din Bulgaria și Grecia și președintele Serbiei

Dragnea și Tăriceanu participă, la Tallinn, la Conferinţa Preşedinţilor Parlamentelor statelor membre UE

Strategia ”România 2040” ar urma să fie realizată de o comisie condusă de Dragnea. PNL: Trădează un mod de gândire bolnav

Organizaţia Femeilor Liberale: PSD-ALDE să înceteze a mai umili copiii pentru buna lor dispoziţie

Alina Gorghiu, despre mutarea ambasadei din Israel: O nouă pată pe imaginea ţării în lume