INTERVIU cu Ministrul Muncii despre legea salarizarii unitare, care "nu este perfecta": "A trebuit sa scadem niste salarii"
Ministrul Muncii Olguta Vasilescu a explicat intr-un interviu acordat corespondentului Pro TV Roxana Hulpe principiile care au stat la baza elaborarii proiectului legii salarizarii unice - un act normativ extrem de asteptat de toti bugetarii din Romania.
Vasilescu a precizat ca PSD nu va alege sub nicio forma varianta asumarii raspunderii Guvernului pentru legea salarizarii unitare, deoarece este nevoie ca acest proiect sa fie dezbatut in Parlament, astfel incat sa fie corectate eventualele greseli sau scapari ale "specialistilor".
De altfel, ministrul Muncii a afirmat de mai multe ori ca acest proiect nu este unul perfect "suta la suta", chiar daca a fost "lucrat in proportie de 80 % la partid".
Oricum, cert este ca Olguta Vasilescu s-a aratat increzatoare asupra faptului ca aceasta lege va intra in vigoare de la 1 iulie 2017, fiind luata in calcul si eventualitatea ca presedintele Klaus Iohannis sa nu o promulge si sa o trimita spre reexaminare Parlamentului.
Ministrul sustine ca este "obligatoriu" ca data de 1 iulie sa fie respectata, deoarece sunt cateva categorii de bugetari care vor avea cresteri de la 1 iulie. In plus, a mai spus ministrul Muncii, "ne costa mai mult daca nu aplicam aceasta lege, decat daca o aplicam."
Reporter: Spuneti-ne mai intai de ce proiectul legii salarizarii unitare va fi initiat de parlamentari si nu de Guvern.
Olguta Vasilescu: Pentru ca mai castigam o luna in dezbaterea parlamentara. Sunt mai multe variante. Una dintre ele ar fi angajarea raspunderii Guvernului, pe care eu o exclud din start, pentru ca asta inseamna ca nu vom mai putea face nicio corectura pe actuala lege. Asta inseamna ca ar trebui sa treaca fara dezbatere parlamentara - ori suntem constienti de faptul ca legea nu este suta la suta perfecta, n-are cum sa fie. Noi am lucrat cu foarte multe date incrucisate si de la sindicate si de la ministere, dar este foarte posibil si asa sa ne fi scapat greseli, pentru ca de multe ori am observat ca ceea ce ne dadeau ca date sigure ca sunt salarii in plata cei de la sindicate nu coincidea cu ce era pe ministere, din cauza haosului la care este salarizarea la ora actuala in Romania.
A doua varianta era prin proiect de lege al Guvernului pe care sa-l transmita Parlamentului, dar asta insemna inca o luna de dezbatere publica in care nu faceam absolut nimic, decat tineam legea pe un site si mai primeam amendamente, dupa care o trimiteam Parlamentului si deci puteam sa o trimitem abia in luna mai.
Si a treia varianta pe care am agreat-o pana acum la nivelul Guvernului, sa trimitem legea direct Parlamentului, pentru a avea cat mai mult timp de dezbatere in Parlament. Adica Parlamentul ar trebui luna aceasta si luna urmatoare sa o dezbata. Noi suntem dispusi sa acceptam amendamente, daca mai este cazul, chiar si din partea federatiilor sindicale, desi am avut discutii cu toate federatiile sindicale de ramura.
Si mai este un motiv foarte important, acela ca legea este asumata prin programul de guvernare al PSD-ului cu care a castigat alegerile. Este lucrata in proportie de 80 % la partid, la Ministerul Muncii s-au centralizat datele, s-au studiat si s-au pus la dispozitie toate datele care sunt la ora actuala vizavi de cat sunt salariile in plata si cum a aratat legislatia de pana acum. In rest, s-a lucrat cu specialistii partidului, este normal pana la urma sa si-o asume coalitia de guvernare.
Reporter: Deci, sub nicio forma nu veti cere Comitetului Executiv la Sinaia sa-si asume raspunderea.
Oguta Vasilescu: Nu. Exclus. Din partea noastra nu poate veni o asemenea cerere, cu atat mai mult cu cat am ras de cererea PNL-ului, care ne cerea sa ne angajam raspunderea pe o lege de importanta capitala pana la urma, pentru urmatorii ani de zile cel putin, cand trebuie sa corectam salarizarea in Romania si sa ajungem la nivelul pe care ni-l dorim.Pai, inchipuiti-va ce inseamna o lege de o asemenea importanta fara nici macar un amendament din partea parlamentarilor. Este foarte posibil ca noua sa ne fi scapat niste lucruri, suntem constienti de treaba aceasta, din cauza haosului legislativ care este acum si din cauza deciziei Curtii Constitutionale, care a aruncat in haos administratia publica locala. La ora actuala, intre o primarie si o alta primarie nu este acelasi nivel de salarizare, deci este clar ca legea chiar are nevoie de dezbateri.
Reporter: Unde credeti ca s-ar putea depune amendamente?
Olguta Vasilescu: Au mai fost modificari pe care le-am facut chiar si saptamana trecuta, cand, de exemplu, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant ne-a aratat ca am scapat metodistul in plata de la Educatie. Era o ocupatie care nu aparea in lege. Evident ca am corectat acest lucru, dar este foarte posibil sa mai apara asa ceva in continuare. V-am spus, legea nu este suta la suta perfecta, nu are cum sa fie, pentru ca, din pacate, din '90 incoace, au functionat legi ale salarizarii care nu s-au aplicat in integralitate, s-au aplicat pe bucati.
De fiecare data, salariile bugetarilor nu au crescut uniform, adica pe toate familiile ocupationale cu un procent. De exemplu, apararea si ordinea publica sa creeasca in acelasi ritm cu sanatatea sau in acelasi ritm cu educatia sau in acelasi ritm cu cultura. Nu. De fiecare data, la unii s-au dat 25 %, la unii 5 % si evident ca s-a ajuns in situatia acestui haos legislativ. Deci legea este necesar sa intre intr-o dezbatere foarte ampla a Parlamentului Romaniei, ca sa iasa o lege buna.
Reporter: Aveti un plan B, daca proiectul de lege va fi trimis inapoi spre reexaminare de catre presedintele Klaus Iohannis?
Olguta Vasilescu: Pai planul B l-am inclus in planul A, in sensul ca lunile de dezbatere sunt aprilie-mai. Luna iunie, trebuie sa fie trimisa la presedintie la promulgare, daca presedintele o retrimite apoi Parlamentului vedem despre ce este vorba, este posibil sa fie chiar ... nu stiu, inca ceva care sa fi scapat Parlamentului si sa fim nevoiti sa corectam sau sa fie trimisa la Parlament pur si simplu doar pentru a impiedica aparitia acestei legi asa cum s-a mai intamplat si cu bugetul Romaniei si cu alte legi foarte importante. Cert este ... Da, ne asteptam.
De-asta am si vrut sa o avem in dezbatere cu o luna mai devreme, tocmai pentru ca in luna iunie, de exemplu, daca avem o astfel de situatie sa putem sa facem atunci toate modificarile, sa o trimitem inapoi presedintelui Romaniei. A doua oara nu mai poate sa nu o promulge si sa o avem in aplicare de la 1 iulie.
Reporter: Deci aveti certitudinea ca de la 1 iulie se va aplica?
Olguta Vasilescu: Este obligatoriu sa o aplicam de la 1 iulie, pentru ca sunt cateva categorii de bugetari care vor avea cresteri incepand cu data de 1 iulie si in al doilea rand ne costa mai mult daca nu aplicam aceasta lege, decat daca o aplicam. Stiu ca suna - nu stiu - poate prea mult, ca dublam salariile din baza de jos, dar daca ne gandim la deciziile Curtii Constitutionale care la ora actuala deja intra in aplicare de o luna de zile prin administratiile locale, ne dam seama ca de fapt asta ar insemna un impact de inca 2 miliarde de euro pe bugetul national, ceea ce este dezastru, nici nu vreau sa ma gandesc.
Ministrul Muncii: A trebuit sa mai scadem niste salarii
Olguta Vasilescu: Au fost institutii care pana acum au fost excluse din salarizarea legii unitare si si-au facut salariile cat au vrut. Nu aveau niciun drept sa nu fie ca toti bugetarii in aceasta lege a salarizarii unitare.I-am adus inapoi in legea respectiva, a trebuit sa mai scadem niste salarii, care erau ale acestor bugetari de lux si a trebuit sa corectam de la baza la varf, ca sa ajungem la principii corecte. Practic, abia in 2022 noi consideram ca toate categoriile de bugetari respecta criteriul de echitate. Sa nu intelegeti ca toate salariile vor fi la fel, 3600 de euro. Nu, vor fi diferentiate, dar la ora actuala discrepantele sunt atat de mari incat se pot corecta abia in a doua etapa a legii in totalitate.
Iar dupa anul 2023, toti bugetarii vor creste in acelasi timp, cu coeficient de salariu minim pe economie. Abia atunci este tot sistemul pus la punct.
Reporter: Ce salarii au scazut?
Olguta Vasilescu: Sunt cateva institutii, in special de control din Romania, care aveau salariile foarte mari.
Reporter: Puteti da un exemplu?
Olguta Vasilescu: ANCOM, ANRE..
Reporter: De la cat ..la cat? Cat aveau?
Olguta Vasilescu: Foarte mari, urias.
Reporter: 10.000 de lei?
Olguta Vasilescu: O, nu. E putin.
Reporter: Si la cat au scazut?
Olguta Vasilescu: La ora actuala, toate functiile sunt ierarhizate si in acelasi timp aceeasi functie, de exemplu, este peste tot platita la fel in sistemul bugetar. De exemplu, un contabil nu mai este diferit ca salarizare intr-o primarie fata de aparare sau ordine publica sau fata de scoala. Peste tot, contabilul castiga la fel.
Auditorul care era in minister, cu auditorul de la Curtea de Conturi sau cu auditorul de la o alta institutie de Control la fel sunt la ora actuala uniformizati, vor castiga aceleasi salarii.
Reporter: Cat va avea un contabil?
Olguta Vasilescu: Nu stiu sa va spun cu exactitate, dar in jur de 1000 de euro in 2020.
Reporter: Ce alte cresteri vor fi de la 1 iulie, odata ce se va aplica legea, daca se va aplica?
Olguta Vasilescu: Noi am crescut salariile pe cateva familii ocupationale, de la inceputul acestui an, cum ne-am angajat in programul de guvernare. De exemplu am crescut administratia cu 20%, sanatatea si educatia cu 15%, in cultura chiar a fost o crestere foarte mare de 50%, dar acolo salariile erau extrem de mici. Si acum, de la 1 iulie, intra apararea si ordinea publica.
Reporter: Ne puteti spune cu cat?
Olguta Vasilescu: Nu va pot spune cu cat, pentru ca maine vom prezenta legea si veti avea toate detaliile.
Sursa: Pro TV
Etichete: salarii, interviu, lia olguța vasilescu, bugetari, legea salarizarii, salarizare,
Dată publicare:
05-04-2017 13:26