Măsuri pentru cei afectaţi financiar de criza Covid-19. Cine poate primi indemnizaţia de 4.000 lei

Ultima actualizare: 27-03-2020 20:25

Voucherele de vacanță pentru bugetari pot fi folosite încă un an. Anunțul vine de la Guvern, care a aprobat în ședința de joi seară și condiții simplificate pentru că toți cei cu venituri afectate de criza Covid-19 să primească susținere.

Persoanele fizice autorizate și cei cu contracte de autor, pe lângă angajatori, pot depune cereri pentru indemnizații de maximum 4.000 de lei pe lună pentru această perioadă, dacă le sunt afectate veniturile.

Până acum, doar angajații care aveau contracte individuale de muncă puteau primi indemnizație de sprijin de la stat, prin firma la care aveau contract, iar aceasta va fi de 75% din salariul lor brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie, până la maximum 4.072 de lei. Noile reguli prevăd că cei cu drepturi de autor sau alte tipuri de contracte, precum și persoane fizice autorizate primesc suma fixă de 75% din salariul mediu brut pe economie, adică 4.072 de lei."

Violeta Alexandru, ministrul Muncii: „Nu trebuie să plătească nimeni din propriile resurse, urmând să le deconteze de la ANOFM, dacă este angajator cu angajați prin contracte individuale de muncă, respectiv de la ANPIIS, dacă lucrează în alte forme contractuale. Nu trebuie să plătească de la dânșii, urmând să primească fondurile înapoi. Procedura este că depune aceste documente la începutul lunii aprilie pentru perioada din luna martie, acoperită de decret și vor primi în cel mai scurt timp banii."

Iar procedura s-a simplificat. Nu mai e necesară dovada scăderii veniturilor angajatorului sau angajatului, au explicat oficialii, ci doar o declarație pe propria răspundere.

Ionel Dancă, şeful cancelariei premierului: „Facilitatea se extinde pentru toți angajații care au fost afectați de efectele epidemiei cu coronavirus și nu există o limită de scădere a încasărilor sau veniturilor în baza cărora să fie eligibil pentru a solicita acest ajutor. Cerința este o declarație pe propria răspundere că angajatorul a fost afectat de efectele epidemiei cu coronavirus, iar această declarație pe propria răspundere va fi verificată ulterior."

Cei de la agențiile statului așteaptă actele de miercurea viitoare.

Ciprian Boșca, responsabil comunicare AJOMF Cluj: „Cu o cerere pe care o adresează instituției noastre ca anexă, găsită pe site-ul nostru și tabelul cu persoanele care vor beneficia, le depun împreună după data de 1 aprilie."

O altă măsură luată de Guvern prevede că și părinții care au copii la creșe pot să ceară de acum concediu plătit dacă sunt închise aceste unități, iar mamele cărora li se termină concediul de îngrijire a copilului în această perioadă, trebuie să rămână acasă. Concediul va continua atât timp cât ține starea de urgență, a mai anunțat Guvernul.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO