Spitalul unde toți medicii și-au dat demisia pentru ca urmau sa trateze pacienți cu Covid. Se va aplica "modelul asiatic"
Autoritățile se pregătesc pentru ce este mai rău și transmit că vor să aplice modelul asiatic de tratare a cazurilor de coronavirus.
Anumite spitale vor prelua doar pacienți confirmați sau cu suspiciune înaltă. Măsura este însă criticată de medici și asistente, care s-au plâns că nu au fost pregătiți și nu au aparatură sau materiale de protecție.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: "Avem grijă de personalul nostru, trebuie să avem grijă de pesonalul nostru, vor veni săptămâni şi mai grele, vor fi cazuri critice, dar vom trece peste această perioadă şi vom reveni întăriţi."
Autorităţile se aşteaptă la o explozie a numărului de cazuri mai ales în apropierea Paștelui. De aceea angajaţii de la Ministerul Sănătăţii stabilesc acum ce spitale sau secţii din toată ţara care să fie transformate în centre dedicate pacienţilor cu coronavirus.
Manager spital: "Nu sunt suficiente teste"
La Deva, Spitalul Judeţean a început să fie golit de bolnavi, iar noile cazuri care necesită internare vor ajunge la Spitalul de Urgenţă din Petroşani şi Spitalul Municipal Hunedoara.
Claudiu Antal, director medical la Spitalul Județean Deva: "Noi în momentul de față avem la nivel de ţară situaţia de nu putea să testăm în timp real pacienţii. Nu sunt suficiente teste. Achiziţii sunt demarate, dar nu e suficient".
La Braşov, pacienţii cu coronavirus vor fi internaţi la Spitalul Clinic de psihiatrie şi neurologie.
Nicușor Bagiu, manager interimar al spitalului: "Am reuşit să angajez un infecţionist şi un igienist, am promisiunea că spitalul de boli infecţioase ne va ajuta. Speram să primim şi personal ATI în măsura în care aici vor fi trimise ventilatoare"
Reporter: Problema unde ar putea interveni? Când vorbim de cazuri grave?
Marilena Cioropariu, medic neurolog: "Da, şi la indicaţia de medicaţia de specialitate pentru Covid şi pentru suportul pacienţilor, acolo suntem depăşiţi de competente"
În această unitate sunt 140 de paturi. 40 dintre ele vor fi alocate angajaţilor şi asta pentru că echipele medicale vor fi împărţite în ture. Vor lucra câte 6 ore cu 6 ore pauză pentru odihnă, vreme de 7 zile.
Şi medicii şi asistentele spitalului din Campina au aflat că la ei se vor trata exclusiv pacienţi cu Coronavirus.
Călin Tiu, manager Spitalul Campina: Suntem în momentul de față posesorii a doua ventilatoare mecanice şi a unuia portabil. Am reuşit să găsim din 3 surse 30 de combinezoane ceea ce înseamnă nimic în a ataca Covid-ul.
La Mioveni, toți medicii și-au înaintat demisia
La Mioveni, toţi medicii din spitalul inaugurat anul trecut şi-au depus demisiile după ce au aflat că unitatea lor va deveni centru Covid. Acuză lipsa de echipamente de protecţie. Doar 3 demisii au fost acceptate, iar restul aşteaptă decizia managerului.
Horia Traila, manager spitalul Mioveni :"Pot să vă spun că înţeleg frica oamenilor, spitalul u a fost proiectat ca spital de boli infecţioase. Eu nu pot să-mi expun oamenii aiurea. Ei nu s-au gândit la asta".
Reporter: "Câte echipamente aveţi, în momentul ăsta, ca să le daţi la medici, asistente ? "
Horia Traila, manager spitalul Mioveni: "60 de combinezoane, doamnă ! 60, atât. Deci nu ajung nici să le împrăştii în spital !"
Până în acest moment se ştie cu certitudine că vor exista centre COVID 19 în Hunedoara, Prahova, Braşov, Arad, Suceava şi Iaşi. În Bucureşti, pe lângă cele două Spitale de boli infecţioase, Matei Balş şi Victor Babeş, pacienţii infectaţi cu coronavirus sunt trataţi şi la Spitalul Colentina, dar vor fi primiţi în curând şi la Maternitatea Filantropia.
Sursa: Pro TV
Etichete: coronavirus romania, spital, medici, coronavirus,
Dată publicare:
27-03-2020 19:00