Marile state combat coronavirusul cu investiții colosale în economie. România e calmă și analizează
Principalele puteri ale lumii au anunțat investiții de mii de miliarde de euro pentru susținerea economiei, fără a mai aștepta să urmărească evoluția pandemiei de coronavirus. România încă analizează, de câteva zile, ce ar urma să aibă de făcut.
Producția mondială nu poate fi oprită, iar banii trebuie să circule, indiferent de gravitatea crizei globale generate de Covid-19.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Orice ezitare în acest sens ar duce lumea în haos, iar consecințele ar fi incalculabile.
Conștiente de acest lucru, guvernele marilor țări au anunțat din primele zile ale pandemiei de coronavirus măsuri imediate de susținere a economiei. Iar sumele sunt uriașe.
GERMANIA- 550 miliarde de euro
Guvernul de la Berlin a anunţat cel mai mare pachet economic de ajutor de după Al Dolea Război Mondial, în valoare de cel puţin 550 milliarde de euro, pentru a sprijini companiile afectate de epidemia de coronavirus (COVID-19).
Mai mult, KfW, banca de dezvoltare deținută de stat, nu are nicio limită stabilită a creditelor pe care le poate oferi, a afirmat ministrul german Finanţe, Olaf Scholz.
”Am promis că nu vom eşua din cauza lipsei banilor şi a voinţei politice. Asta înseamnă că nicio companie viabilă, niciun loc de muncă nu ar trebui să se confrunte cu problem”, a declarat ministrul Economiei, Peter Altmaier.
”Ne vom reîncărca armele dacă va fi necesar”, a adăugat el.
De asemenea, oficialii germani au dat asigurări că Berlinul dispune de fonduri suficiente pentru o bătălie îndelungată.
”Dacă va dura mai mult, putem merge şi mai departe cu măsurile”. Mesajul către companii este: ”Puteţi fi curajoase, riscurile ne revin nouă”, a spus Scholz.
ITALIA- 32,5 miliarde de euro
Guvernul italian va aloca 25 miliarde de euro pentru a ajuta economia să facă faţă impactului epidemiei de coronavirus, a declarat săptămâna trecută premierul Giuseppe Conte.
Aceasta înseamnă o suplimentare faţă de cifra de 7,5 miliarde de euro anunţată anterior de executiv.
Italia traversează o veritabilă catastrofă națională, cu peste 2.100 de morți și circa 28.000 de infectați, la doar trei săptămâni de la primul caz raportat.
FRANȚA- 45 miliarde de euro
Parisul va mobiliza 45 de miliarde de euro pentru măsurile de criză în favoarea companiilor franceze, în contextul în care este de aşteptat ca economia franceză să se contracte cu 1% în acest an din cauza epidemiei cauzate de coronavirus, a anunţat marţi ministrul de finanţe francez Bruno Le Maire.
”Nu dorim falimente”, a declarat Le Maire.
În plus, preşedintele Emmanuel Macron a afirmat luni că guvernul său va garanta credite în valoare de 300 de miliarde de euro pentru a ajuta companiile să depăşească actuala criză provocată de epidemia COVID-19.
SUEDIA- 28 miliarde de euro
Suedia a anunţat un plan de ajutorare a întreprinderilor de până la 28 de miliarde de euro în faţa consecinţelor economice ale noului coronavirus.
"Este o situaţie absolut unică pentru economia suedeză", a comentat ministrul de finanţe, Magdalena Andersson, într-o conferinţă de presă la Stockholm.
Aceste măsuri constau în principal din asigurarea de către stat a plăţii salariilor pentru persoanele care se confruntă cu probleme din cauza reducerii activităţii angajatorului lor.
De asemenea, firmele vor putea să îşi amâne plata impozitelor.
ELVEȚIA- 29 miliarde de euro
Principalele bănci elveţiene iau în considerare un program de împrumut de 20 miliarde de franci elveţieni (19,5 miliarde de euro), pentru a ajuta miile afaceri afectate de epidemia de coronavirus.
Printre bănci se află Credit Suisse, UBS şi posibil marile bănci locale Zuercher Kantonalbank şi Raiffeisen.
Ele discută un program de împrumut pentru IMM-urile care se confruntă cu deficit de lichidităţi.
Guvernul elveţian a anunţat că va înfiinţa un fond de zece miliarde de franci elveţieni (9,5 miliarde de euro) pentru asigurarea unei asistenţe imediate în vederea atenuării impactului economic al pandemiei de coronavirus.
UNIUNEA EUROPEANĂ- 40 miliarde de euro
Uniunea Europeană ar putea furniza imediat între 28 şi 40 miliarde euro pentru susţinerea firmelor mici şi mijlocii afectate de efectele pandemiei de coronavirus, estimează Banca Europeană de Investiţii (BEI).
Însă acest ajutor nu va fi suficient pentru a calma pieţele financiare subliniază BEI, care a făcut un apel pentru ”garanţii suplimentare importante” din partea guvernelor statelor membre, garanţii pe care BEI ar putea să le utilizeze pentru a menţine deschis accesul la finanţare pentru IMM-uri.
BEI avertizează că activitatea economică din Europa se restrânge ca rezultat al deciziilor guvernamentale destinate limitării răspândirii virusului şi modificării comportamentului social.
SUA- 700 miliarde de dolari
Rezerva Federală a SUA (Fed) a redus dobânda de referinţă cu un punct procentual, aproape de zero, a atenuat reglementările pentru bănci şi a lansat un program masiv de relaxare cantitativă, în încercarea de a proteja cea mai mare economie mondială de efectele negative ale pandemiei de coronavirus.
De asemenea, banca centrală a SUA a lansat un program masiv de relaxare cantitativă, de 700 de miliarde de dolari, pentru ca lichidităţile să ajungă pe pieţe şi să sprijine economia.
În următoarele luni, Fed va achiziţiona titluri de trezorerie în valoare de cel puţin 500 de miliarde de dolari şi obligaţiuni ipotecare (mortgage-backed securities) în valoare de cel puţin 200 de miliarde de dolari.
Rezerva Federală a SUA a încurajat băncile să utilizeze miliardele dolari în acţiuni şi active lichide acumulate de la criza financiară pentru a-şi consolida rezervele de capital (capital buffers) în vederea sprijinirii firmelor şi a gospodăriilor afectate de epidemie.
Preşedintele Fed, Jerome Powell, a avertizat că economia SUA se va contracta probabil în trimestrul doi din 2020 din cauza efectelor măsurilor luate pentru a împiedica epidemia şi a scăderii cheltuielilor de consum.
”În cele din urmă, virusul îşi va urma cursul şi economia americană va reveni la un nivel normal de activitate”, a declarat Powel, fără a specula când ar putea avea loc redresarea.
”Virusul are un efect semnificativ asupra oamenilor din SUA şi din întreaga lume.
Autorităţile trebuie să facă tot ce pot pentru a atenua dificultăţile provocate de perturbarea economiei şi să sprijine revenirea la normal după depăşirea crizei”, a adăugat şeful Fed.
CHINA- 170,6 miliarde de euro
Banca Centrală a Chinei a redus nivelul rezervelor minime obligatorii, pentru a doua oară de la începutul anului, eliberând 550 miliarde de yuani (70,6 miliarde de euro) pentru susţinerea unei economii afectate de pandemia de coronavirus.
Prin reducerea sumelor de bani pe care băncile comerciale trebuie să le păstreze la banca centrală, PBOC încurajează băncile comerciale să acorde mai multe credite companiilor pentru a susţine economia reală.
Este pentru a doua oară în acest an când Banca centrală a Chinei recurge la o astfel de măsură.
În data de 6 ianaurie PBOC a redus nivelul rezervelor minime obligatorii cu o jumătate de punct, injectând aproximativ 100 miliarde de euro în economie.
Pentru întregul an 2020, economia chineză ar urma să înregistreze un avans de 5,4%, cea mai slabă performanţă de după 1990.
NOUA ZEELANDĂ- 6,5 miliarde de euro
Noua Zeelandă a anunţat un plan de relansare de 12,1 miliarde de dolari neozeelandezi (6,5 miliarde de euro) pentru a face faţă şocului economic provocat de pandemia de coronavirus.
O ”recesiune este aproape sigură”, a declarat ministrul de finanţe, Grant Robertson, dar acest plan, care cuprinde subvenţii pentru salarii, reduceri de impozite şi ajutoare pentru serviciile de sănătate, va contribui la amortizarea impactului crizei actuale, a adăugat el.
FONDUL MONETAR INTERNAȚIONAL: 50 miliarde de dolari
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că pune la dispoziţia statelor emergente şi celor cu venituri scăzute 50 de miliarde de dolari prin facilitatea sa de finanţare rapidă, pe fondul epidemiei de coronavirus.
”Ştim că epidemia se extinde rapid. În condiţiile în care o treime dintre statele membre sunt direct afectate, aceasta nu mai este o problemă regională, este una globală care necesită un răspuns global”, a afirmat directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva.
Extinderea continuă a epidemiei va duce în 2020 la o creştere a economiei globale sub nivelul înregistrat în 2019, a avertizat Georgieva.
Oficialul FMI şi-a exprimat ”în special îngrijorarea legată de statele cu venituri scăzute şi cele mai vulnerabile - acele ţări ale căror necesităţi de finanţare ar putea creşte rapid din cauza escaladării costurilor economice ale epidemiei”.
ROMÂNIA- calm și analiză
Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a anunţat luni că Executivul va pregăti un set de măsuri economice pentru a sprijini societăţile economice afectate de criza generată de coronavirus, subliniind faptul că economia trebuie să meargă înainte.
”Nu lăsăm pe nimeni în urmă. În urma numeroaselor soluţii care ne-au fost transmise pregătim un set de măsuri economice pentru a veni în sprijinul companiilor afectate de criza coronavirusului.
În cel mai scurt timp se va organiza o şedinţă de Guvern în care vom adopta setul de măsuri care va veni în sprijinul companiilor afectate de criza coronavirusului, pentru a susţine domeniul economiei, dar în mod special de a-i proteja pe cetăţeni, antreprenori şi pe fiecare dintre români.
Suntem pe deplin conştienţi că trecem printr-o perioadă de criză care lasă loc interpretărilor şi incertitudinilor, dar vreau să subliniez faptul că vom gestiona această criză.
Însă fac un apel la calm şi la analizarea, la rece, a soluţiilor. Economia trebuie să meargă mai departe, contractele să rămână în vigoare, industria să producă, iar toate acestea să se facă în condiţii de siguranţă, cu aplicarea riguroasă a măsurilor de prevenţie”, a afirmat Virgil Popescu, într-un comunicat.
Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri i-a rugat pe toţi cei care administrează companii şi societăţi comerciale să fie raţionali în luarea deciziilor, pentru a putea oferi statului posibilitatea să-i ajute.