Marile economii ale lumii, îngenuncheate pe rând de pandemie. O nouă țară a intrat în recesiune

Ultima actualizare: 02-09-2020 21:26

Experții anticipează o scădere a economiei globale de 6 procente în 2020, mult mai severă decât criza financiară din 2008, când declinul a fost de numai 0,1%.

Rând pe rând, marile economii ale lumii raportează scăderi istorice ale PIB-ului, din cauza pandemiei. După Statele Unite, Uniunea Europeană, Canada, India ori Brazilia și Australia a intrat oficial în recesiune, pentru prima dată în ultimii 30 de ani.

Singura lumină palidă pare să pâlpâie în China, al cărei PIB a crescut cu 11,5%, în al doilea trimestru, după ce se micșorase cu 10 % în primele 3 luni ale anului.

Josh Frydenberg, economist australian: "PIB-ul Australiei a scăzut în al doilea trimestru cu 7%, cea mai mare reducere de când se fac statistici, din 1959. Precedenta prăbușire record dată din 1974, când a fost o scădere de 2%".

După 30 de ani de creştere continuă, Australia raportează scădere economică al doilea trimestru la rând, din cauza restricţiilor generate de pandemie.

Scott Morrison, premierul Australiei: "Este o zi devastatoare pentru Australia. Și, cum pandemia continuă să afecteze întreaga lume, ne așteaptă zile grele".

Anunţul de la Canberra vine la o zi după ce şi Brazilia, a doua cea mai afectată tara de pandemie, a raportat o scădere istorică a PIB-ului de 9,7% în perioada aprilie-iunie. PIB-ul gigantului sud-american este acum la nivelul din 2009, în toiul crizei financiare internaționale.

India, un alt colos emergent, plătește de asemenea un preţ usturător pentru pandemie: 65.000 de morți, până acum, şi o micşorare de 23,9% aPIB-ului.

Veştile proaste vin la câteva săptămâni după ce americanii şi europenii au raportat prăbuşiri dramatice ale economiei. Dacă în Statele Unite, PIB-ul s-a micşorat cu 9,5%, Uniunea Europeană a anunţat o scădere medie de peste 12 procente. Una dintre cele mai afectate tari rămâne Italia.

Josh Frydenberg: "Este o criză fără precedent. Banca Mondială anticipează că în acest an se vor contracta mai multe economii ca niciodată, un record pentru ultimii 150 de ani. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică prevede o scădere a economiei globale cu 6% în acest an, comparativ cu doar 0,1% în toiul recesiunii din 2008-2009".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!