De câți bani are nevoie un adult pentru un trai decent în România. Un nou calcul pentru salariul minim

Ultima actualizare: 21-08-2020 17:02

De anul viitor salariul minim pe economie va ţine cont de valoarea unui coş minim de consum. Institutul Naţional de Statistică va actualiza anual aceste cheltuieli şi va stabili care sunt valorile pentru un trai decent în România.

Potrivit ultimelor studii de specialitate un adult ar avea nevoie de cel puţin 2.500 de lei pentru a-şi asigura traiul de zi cu zi, în timp ce o familie, cu 2 copii, de aproape 7 mii de lei.

Coşul minim pentru un trai decent va fi recalculat şi va cuprinde pe lângă alimentele de bază şi produsele de igienă, obiecte vestimentare, de uz casnic, cheltuielile cu locuinţa şi ieşirile în oraş. Institutul Naţional de Statistică va calcula suma pe care fiecare roman trebuie să o aloce pentru toate acestea.

Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt INS: "Această valoare va trebui să fie calculată de instituție până la finalul anului. Estimativ s-au pus în discuţie mai multe o serie de valori. S-a estimat că empiric că ar fi vorba de 2.500 de lei de persoană pentru satisfacerea la un nivel decent a nevoilor."

Noua formula de calcul ar trebui să stea la baza salariului minim pe economie. Asta în contextul în care acum mai bine de un milion şi jumătate de români câştigă lunar aproape 1.300 de lei, adică jumătate din valoarea unui coş pentru un trai decent.

Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical: "Nu va produce niciun efect, în mod real, este o poveste pentru adormit copiii. Din anul 2000, noi avem o altă ordonanță de urgenţă privind aprobarea coşului minim de consum lunar".

Radu Ciobanu, profesor de economie la Academia de Studii Economice: "Nu putem vorbi de o creştere exponenţială a salariului minim, este bine de luat în calcul că nevoia pentru un trai decent a unui cetăţean din România este mai mare decât salariul".

Potrivit unui studiu realizat de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, un adult are nevoie de 2.600 de lei pentru un trai decent. Cheltuielile pentru o familie formată din doi adulţi fără copii ajung la 4.300 de lei pe lună şi cresc la aproape 7 mii de lei pentru cele care au şi doi copii.

Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, aproape o treime din populaţie nu îşi permite bunuri și servicii elementare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO