Paradox în SUA. În timp ce mulți oameni și-au pierdut slujbele, unele companii au profituri uriașe

Ultima actualizare: 23-08-2020 09:25

Un ochi râde, altul plânge în economia de peste Ocean. ​Pentru foarte mulți oameni, ultimele cinci luni au fost teribil de dificile. O bună parte și-au pierdut slujbele ori li s-au redus dramatic veniturile.

Lucrurile nu stau însă la fel pentru super-giganții din tehnologie ori comerțul online. Amazon a înregistrat cel mai mare profit din istoria companiei, acţiunile retailerului crescând cu 40% în 2020.

Iar Apple și-a dublat valoarea de piață în mai puțin de cinci luni, fără măcar să fi lansat vreun produs revoluționar în acest timp.

Statele Unite se confruntă cu o realitate economică paradoxală. Pe Wall Street, câștiguri și euforie, pentru oamenii obișnuiți, însă, disperare și degringoladă.

Eddie Travers, proprietar: „Pentru noi e un mare stres.”

Lucie Joseph, fostă angajată: „Situația nu se îmbunătățește, ci dimpotrivă, e tot mai rău.”

Deconectarea dintre cele două lumi este completă. În timp ce pe burse economia și-a revenit pe de-a-ntregul, rata șomajului se încăpățânează să rămână la nivelul de 10%.

John Friedman, profesor: „Wall Street reflectă profiturile firmelor care au o traiectorie diferită față de viața angajaților obișnuiți. Nu e nicio îndoială că recesiunea asta mărește inegalitățile din țară.”

Trezoreria a ajutat corporațiile și piețele injectând trilioane de dolari în sistemul financiar, păstrând în același timp dobânzile scăzute. Pe de altă parte, peste 100.000 de afaceri mici s-au închis, luând cu ele milioane de slujbe.

O tavernă e situată nu departe de faimoasa Bursă din New York. Patronul spune că veniturile i-au scăzut cu 80% de când cu pandemia, în pofida ajutorului economic federal .

Eddie Travers, proprietar: „Firește că e foarte frustrant să vedem că pe piețele bursiere lucrurile merg de minune. Cu totul altfel arată situația pentru noi, familiile și afacerile noastre.”

La fel ca alte milioane de americani, angajații tavernei nu au posibilitatea de a munci de acasă, de care se bucură, în schimb, compatrioții lor bine plătiți.

Eddie Travers, proprietar: „Vindem experiența de a ieși la restaurant și nu o putem împacheta și lua cu noi în mașină să ne încercăm norocul altundeva.”

Această simplă diferență a încetinit dramatic redresarea pe piața locurilor de muncă slab remunerate.

John Friedman, profesor: „Pe piața muncii cu salarii mari s-a revenit deja la nivelul angajărilor din februarie-martie. Pentru angajații cu salarii mici și medii, redresarea e doar pe jumătate.”

Lucia și-a pierdut slujba de casieră la o benzinărie din Florida în iunie, după ce s-a vindecat de COVID-19. Câștiga 13 dolari pe oră. Acum, abia o scoate la capăt cu alocația de șomaj și face nopți albe de grija băiatului ei de 10 ani.

Lucie Joseph, fostă angajată: „Cum să spui că economia își revine, când peste tot vezi numai afaceri închise? Nu ăsta e adevărul! Adevărul e că toți suferim. Eu una sufăr.”

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO