Urmarile cresterii cu 10% a salariilor bugetarilor. Cum ar putea plati Romania penalizari de sute de milioane de euro
Cresterea de 10% a salariilor tuturor bugetarilor, adoptata miercuri de deputati, este de fapt un "cartof fierbinte" pus in mana viitorului guvern: va duce deficitul bugetar peste pragul maxim acceptat de Comisia Europeana.
Situatia va declansa impotriva Romaniei procedura de deficit excesiv. Adica, poate obliga statul sa plateasca penalizari de sute de milioane de euro.
Prin decizia de a majora toate salariile bugetarilor, Parlamentul a incalcat toate legislatia din domeniu, spune presedintele Consiliului Fiscal.
Ionut Dumitru, presedinte Consiliul Fiscal: "In primul rand faptul ca nu a avut o estimare de impact financiar, practic a votat in alb, ceea ce este complet anormal si as spune chiar inacceptabil."
Atat puterea cat si opozitia stiu ca majorarea salariala este de fapt un mar otravit oferit viitorului guvern.
Alina Gorghiu, copresedinte PNL: "Am sustinut, sustinem si vom sustine aceasta marire cata vreme ea se poate aplica efectiv. Vom vedea in ce masura noul guvern incadreaza in noul buget si aceasta prevedere legislativa."
Liviu Dragnea, presedinte PSD: "Acolo a fost un vot intr-o mare voiosie, s-a votat in unanimitate, de catre toate partidele politice, este un cadou serios care se face noului guvern. Am discutat si asta cu domnul Ciolos si pe buna dreptate a spus ca nu se poate pronunta pana nu vede care este spatiul fiscal si in functie de analizele pe care le va face va lua o decizie in sensul asta."
Aceasta crestere salariala de 10% mareste cheltuielile bugetare cu peste 2 miliarde de lei si va duce deficitul bugetar peste pragul critic de 3%.
Ionut Dumitru, presedinte Consiliul Fiscal: "Oricum fata de angajamentele asumate de Romania la nivel european deficitul va devia masiv de la obiectivele asumate depasind chiar 3% din PIB, iar acum se pune in discutia chiar reintrarea in procedura de deficit excesiv care poate fi destul de costisitoare pentru Romania."
Pentru a evita sanctiunile Comisiei Europene, noul Guvern va trebui fie sa amane cresterea salariala, fie sa taie de la alte cheltuieli, cum ar fi investitiile.
Ionut Dumitru, presedinte Consiliul Fiscal: "Mai exista posibilitati de a schimba lucrurile, poate noul guvern care se va instala o sa vina si o sa aiba o anumita viziune pe acest subiect, poate presedintele trimite inapoi aceasta lege ca fiind nesustenabila, si este nesustenabila."