Lista completă a instituțiilor statului de unde sute de angajați vor rămâne fără job
Sute de angajați din ministere pleacă acasă, iar unii dintre cei care rămân, șefi sau simpli angajați, vor da concurs. Guvernul va tăia și o parte din locurile neocupate.
Numai de la trei ministere importante - Transporturi, Muncă și Dezvoltare - dispar aproape 500 de posturi.
Pentru a elimina orice suspiciune, cei care rămân vor da concurs și probele vor fi filmate, ca la balacaureat.
De la Ministerul Transporturilor vor dispărea 137 de posturi, dintre care 93 erau ocupate, iar restul vacanțe. Nouă structura a instituției prevede un număr de 584 de angajați.
Ionel Dancă, șeful cancelariei prim-ministrului: ”Vom veni cu proiecte de reorganizare pentru reducerea funcțiilor de demnitate publică și a funcțiilor de conducere, astfel încât să eliminăm sinecurile politice de la nivelul unor ministere”.
Și la Ministerul Dezvoltării se pregătește reducerea numărului de posturi, de la 1.020, la 765. Cele de conducere sunt tăiate cu o treime, iar cele de execuție - cu un sfert. Iar cei care vor rămâne, trebuie să dea concurs.
Ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan: ”Concursurile vor fi anunțate public, vor fi filmate, transmise LIVE, deci vom face concursuri cum merge elevul la bacalaureat”.
Reporter: Bănuiți că aveți oameni care nu sunt bine pregătiți în minister sau angajați pe pile?
Ministrul Ion Ștefan: ”Asta cu pilele sunt 100%... într-adevăr, sunt foarte mulți pe care îi recomandă carnetul de Teleorman.”
De la Ministerul Muncii sunt tăiate 78 de posturi, potrivit hotărârii Guvernului. Noua structura a ministerului cuprinde mai puțini oameni în conducere, dar și mai puține direcții. De exemplu, dispar toate posturile de director general, dar și jumătate dintre cele de șef de serviciu.
Mai bine de jumătate dintre posturile eliminate erau vacante, iar restul - ocupate. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, spune că în instituția pe care o conduce ''nu se lucrează eficient''. Sunt însă și ministere care au acum mai mulți angajați.
De exemplu, la Ministerul Educației, care cuprinde și Cercetarea, lucrează 720 de oameni, cu 45 în plus față de cât aveau înainte cele două instituții comasate.
Tăieri drastice de posturi se fac și la agențiile de stat. În timp ce se pregătește informatizarea ANAF, instituția va rămâne fără 2.200 de posturi, toate vacante.