Cifrele noului buget. Ce ministere vor avea mai mulți bani și cine primește mai puțin

Ultima actualizare: 17-12-2019 13:40

Bugetul pe anul viitor vine cu surprize. Sănătatea va avea un buget cu peste 20% mai mic decât cel de anul acesta, potrivit proiectului finanţelor, făcut public marți dimineaţă.

Vor pierde bani alte două ministere importante - Dezvoltarea şi Agricultură. Asta în vreme ce Munca, Educaţia şi Transporturile vor avea fonduri mai mari.

Bugetul pe anul viitor este construit pe cheltuieli cu 40 de miliarde de lei mai mari decât încasările statului, aşadar - spun cei de la finanţe - calculele au fost extrem de strânse.

Pentru guvern, au fost prioritare plăţile pentru pensii și salarii - iar asta se vede în creştere ministerului Muncii, care va avea anul viitor la dispoziţie un buget de aproape 42 de miliarde de lei, cu o treime mai mare decât cel pe anul acesta.

Educaţia şi Transporturile apar şi ele cu creşteri de bugete, dar destul de mici - de 2-3%, insuficiente, spun specialiştii, pentru a rezolva problemele din aceste domenii.

Pe de altă parte, planul finanţelor pentru 2020 arată o scădere masivă în dreptul ministerul Dezvoltării, care va avea un buget de 5,5 miliarde de lei, cu 42% mai mic decât cel de anul acesta. O scădere masivă datorată alocărilor mai mici pentru programul naţional de dezvoltare rurală, celebrul PNDL, lansat de Liviu Dragnea pentru autorităţile locale.

Curios este şi că ministerul Sănătăţii pierde bani - i se vor aloca cu 20% mai puţini bani deşi, ştim, problemele în sectorul medical sunt uriaşe.

Şi Agricultura are de pierdut, în cazul acestui minister fondurile sunt cu 15% mai reduse.

Datele se pot modifica în următoarele zile, dar nu foarte mult. Premierul spunea recent că ''bugetul pârâie din toate încheieturile''. Guvernul urmează să-şi asume răspunderea pe proiectul bugetului chiar înainte de Crăciun.


Primesc mai mulţi bani:

Ministerul Muncii 41,9 mld lei
Ministerul Educaţiei 32,8 mld lei
Ministerul Transporturilor 11,8 mld lei


Primesc mai puţini bani:

Ministerul Agriculturii 18,4 mld lei
Ministerul Sănătăţii 11,5 mld lei
Ministerul Dezvoltării 5,5 mld lei

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO