Lipsa fortei de munca, suplinita de detinuti in vestul tarii. Cu cat li se reduce pedeapsa pentru o luna de munca
Rata somajului din vestul tarii, mult mai scazuta decat in celelalte regiuni ale Romaniei, face ca lipsa fortei de munca sa fie suplinita cu detinuti.
Peste 400 de condamnati lucreaza deja la 50 de firme private din diverse domenii. Cereri mai sunt, dar nu pot fi toate onorate. Ca sa va faceti o idee: judetul Timis are cel mai mic somaj din tara: cu putin peste 1%.
In fiecare dimineata, zeci de microbuze transporta detinutii de la penitenciarul din Timisoara spre punctele de lucru. Angajatorii apeleaza la aceasta solutie in lipsa de muncitori, mai cu seama ca este si perioada concediilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Din aceasta afacere castiga toata lumea: penitenciarul, firmele si detinutii. Pentru o luna de munca acestora li se reduce pedeapsa cu 5 zile.
Calin are 32 de ani si este condamnat pentru talharie. Mai are de ispasit 8 luni. Asa ca merge in fiecare zi la cea mai mare fabrica de volane din vestul tarii.
Calin Dobre, detinut: "E in sprijinul nostru, un avantaj de a ne castiga zile, credite, evidentieri, timp si esti mai organizat."
Claudiu lucreaza si el. A fost condamnat pentru rapire. Are 27 de ani si a stat deja 4 ani dupa gratii. Fiecare detinut are o norma: 15 volane pe zi in cele 8 ore de lucru.
Claudiu Catrinoi, detinut: "Iesi din monotonia asta, trece timpul mai usor. Mai am vreo 6 luni. Daca stau la munca mai castig vreo luna de zile, vreo cinci luni pana la eliberare. Am o sotie ce ma asteapta, am familie."
Anul acesta peste 50 de firme au apelat la serviciile detinutilor, iar inca 8 sunt in asteptare. Din salariul unui detinut, 60% ii revine penitenciarului.
Ioan Bala, chestor Penitenciarul Popa Sapca Timisoara: "Peste 600 de detinuti lucreaza sunt la activitati lucrative, iar dintre acestia peste 400 si ceva sunt la firme private. Avem peste 50 de firme in acest an cu care am colaborat si in jur de 7, 8 care sunt in stand-by."
De altfel, multe judete din sudul si estul tarii, unde somajul este chiar dublu, au ajuns pepiniere de forta ieftina de munca pentru judetele din vest, unde cifrele oscileaza intre 1 si 4 la suta. Meserile, pentru care se obtine si o calificare, sunt: confectioner incaltaminte, operator echipamente electrice, cusatori volane si constructii.
Arad - 2,46%
Cluj - 2,45%
Baia Mare - 3,55%
Timisoara - 1,35%)
Si cei care stiu germana isi gasesc usor un loc de munca inclusiv in functii de conducere.