"Par eu prost, dar nu asa destept". Romania paralela a asistatilor sociali care refuza salarii de 1500 de lei si doua mese/zi

Ultima actualizare: 02-08-2015 00:01

Somajul face ravagii in estul tarii, dar firmele de recrutare nu-i pot convinge pe oameni sa mearga la munca in fabricile din vest.

De pilda, intr-o comuna din Vaslui, cu 400 de asistati social, doar 11 au acceptat sa se angajeze. Ceilalti prefera sa traiasca din alocatii si ajutoare date de stat, pe care le primesc fara sa faca nimic.

In comuna Iana din Vaslui, o firma de recrutare a venit cu sperante mari. Localitatea are 400 de asistati sociali. La interviul de la primarie s-au prezentat insa 40 de oameni.

Localnici: Suntem buni de munca, dar nu prea ne-a placut scoala
Reporter: dar stiti sa faceti inmultiri, adunari?
Localnici: Da. Asta stim.

Suficient pentru a lucra intr-o fabrica de cablaje auto, daca accepta oferta: salariu de pana la 1500 de lei, transport dus-intors, cazare si doua mese pe zi asigurate.


Reporter: Ce nu v-a convenit?
Barbat: Salariul mic."

Barbat: "E departe, e departe tare.
Reporter: “Castigati mai bine aici?
Barbat: “Nu"

Localnic: "Cam putini bani pentru necesitatea omului. Bai, tu nu rade cu mine, ca tu ai cu ce trai, dar eu nu am cu ce trai. Vreau sa-mi vad de treaba mea acasa, sa mananc o mamaliga cu ceapa. Aici ma duc cu ziua, par eu prost, dar nu asa destept"

Doar cativa au acceptat o slujba. Sunt cei disperati, ramasi fara venit si ajutor social.

Reporter: Ce faci aici, din ce traiesti?
Tanar: Ma ajuta parintii, atat.

Satean: "Nu avem nici ajutor social, nici surse de venit, suntem saraci lipiti pamantului".

Paula Rus, reprezentantul unei companii de recrutare: "Noi speram ca intr-o comuna cum e Iana sa avem o rata de prezenta uriasa. S-au aratat interesati 11 oameni"

Asta nu inseamna ca toti 11 vor ajunge in fabrica. Intr-un birou din Sibiu. Mihai, operatorul unei companii de recrutare, ii suna pe cei care au acceptat sa plece la munca, dar in aceasta dimineata nu s-au mai prezentat la autobuz.

Ce zic muncitorii:

"Nu ma mai intereseaza."

"Am avut o problema de rezolvat si nu am putut sa ajung."

"Am gasit loc de lucru."

Mihai Popa, operator firma de recrutare: "Persoanele se pare ca se razgandesc cumva peste noapte, sustin ca ajutorul social este de ajuns. "

Ajutorul de somaj si alocatia pentru copii le ridica veniturile unora dintre cei care stau acasa la 500 de lei, spun reprezentantii firmelor de recrutare.

Chiar daca suma este de trei ori mai mica decat salariul intr-o fabrica, multi nu vor sa se angajeze in vestul tarii, unde fabricile au mare nevoie de forta de munca.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO