Licurici, satul asezat pe o comoara. Zacamantul de gaze ar acoperi jumatate din importul anual
Un sat din Oltenia are toate sansele sa fie amplasat pe cel mai mare zacamant de gaze naturale din ultimii sase ani.
Petrom, compania care testeaza terenurile de la Licurici se lauda deja cu o productie de proba de 3% din totalul de gaze furnizate tarii noastre.
Asta inseamna ca depindem din ce in ce mai putin de gazele de import, iar preturile pentru populatie poti fi tinute in frau. La Licurici insa, niciun localnic nu are gaze in casa si se incalzeste cu lemne.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Au sub picioare un zacamant urias de gaze, dar se incalzesc in continuare cu lemne pe care le aduna de unde pot. Locuitorii comunei Licurici, din judetul Gorj, pun acum buturuga pe buturuga pentru a avea lemne de foc in urmatoarele luni.
La sonda Totea flacara de gaze arde parca sa le faca in ciuda taranilor din sat.
Gazul este extras deocamdata cu o singura sonda, care a fost conectata la reteaua nationala in urma cu doua saptamani. Din zacamantul Totea se extrage zilnic de la 3.600 metri adancime mai mult de 1% din consumul intern de gaze al Romaniei.
Alte doua sonde vor fi date in folosinta anul viitor, iar productia de aici s-ar putea tripla. Daca estimarile vor fi confirmate, zacamantul din inima Olteniei ar putea acoperi jumatate din importul anual de gaze.
Tara noastra ar putea castiga si dintr-un parteneriat cu gigantul Gazprom care este interesat de constructia unor depozite subterane de gaze in Romania. Aici ar urma sa fie stocate gazele rusesti care ulterior vor fi exportate in toata Europa.