Licurici, satul asezat pe o comoara. Zacamantul de gaze ar acoperi jumatate din importul anual

09-11-2011 08:44


Sonda Totea, Licurici

Un sat din Oltenia are toate sansele sa fie amplasat pe cel mai mare zacamant de gaze naturale din ultimii sase ani.

Petrom, compania care testeaza terenurile de la Licurici se lauda deja cu o productie de proba de 3% din totalul de gaze furnizate tarii noastre.

Asta inseamna ca depindem din ce in ce mai putin de gazele de import, iar preturile pentru populatie poti fi tinute in frau. La Licurici insa, niciun localnic nu are gaze in casa si se incalzeste cu lemne.

Au sub picioare un zacamant urias de gaze, dar se incalzesc in continuare cu lemne pe care le aduna de unde pot. Locuitorii comunei Licurici, din judetul Gorj, pun acum buturuga pe buturuga pentru a avea lemne de foc in urmatoarele luni.

La sonda Totea flacara de gaze arde parca sa le faca in ciuda taranilor din sat.

Gazul este extras deocamdata cu o singura sonda, care a fost conectata la reteaua nationala in urma cu doua saptamani. Din zacamantul Totea se extrage zilnic de la 3.600 metri adancime mai mult de 1% din consumul intern de gaze al Romaniei.

Alte doua sonde vor fi date in folosinta anul viitor, iar productia de aici s-ar putea tripla. Daca estimarile vor fi confirmate, zacamantul din inima Olteniei ar putea acoperi jumatate din importul anual de gaze.

Tara noastra ar putea castiga si dintr-un parteneriat cu gigantul Gazprom care este in­te­­resat de constructia unor depozite subterane de gaze in Romania. Aici ar urma sa fie stocate gazele rusesti care ulterior vor fi exportate in toata Europa.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO