Cum a devenit Licurici, o comuna din Gorj de marimea... unui licurici, importanta pentru Europa


Ultimul update: Vineri 26 Octombrie 2012 09:15
Data publicarii: Joi 07 Iulie 2011 19:03
Categorie: Stiri actuale

Cea mai mare companie petroliera de la noi a anuntat ca a descoperit un mare zacamant de gaze naturale in zona de sud a tarii. Se vorbeste deja despre cea mai mare actiune de acest fel din ultimul deceniu.

Grupul OMV Petrom a identificat in zona Olteniei un zacamant de gaze naturale, potentialul acestuia urmand sa fie stabilit in urma unor evaluari.

"Este planificata o evaluare viitoare pentru a confirma ceea ce ar putea fi cea mai importanta descoperire de gaze onshore de pe teritoriul Romaniei din ultimii sase ani", se arata intr-un comunicat al companiei.

Sonda de explorare 4539 Totea, aflata in satul Negresti din comuna Licurici, judetul Gorj, a fost forata la o adancime de 3.600 metri si a avut ca obiectiv o potentiala acumulare mare, cu presiune ridicata.

Pentru a determina dimensiunea acumularii, localizata intr-o zona cu complexitate geologica ridicata, Petrom va incepe un program de evaluare. Productia experimentala a sondei ar putea incepe la sfarsitul anului, dupa conectarea acesteia la infrastructura de conducte de gaze din apropiere.

"Astfel de rezultate in activitatea noastra de explorare sunt esentiale pentru a furniza energie in Romania (...). Prin investitiile pe care le facem pentru utilizarea de tehnologii moderne asiguram accesul la zacaminte de gaze care pana acum nu au fost accesibile", a declarat Mariana Gheorghe, directorul general executiv al OMV Petrom.

Compania, listata la BVB, a fost preluata in 2004 de grupul austriac de petrol si gaze OMV, care detine 51,01% din actiuni. Statul are, prin Ministerul Economiei, 20,63% din titluri, iar Fondul Proprietatea (FP) detine 20,11% din actiuni.

Licurici este o localitate din judetul Gorj, in Oltenia, cu o populatie de aproximativ 2.614 locuitori.

VIDEO PROTVPLUS.RO