Legea darii in plata, dezbatuta din nou in Parlament. Modificarile cerute de BNR introduc mediatorii si plafonul maxim
Legea darii in plata se va aplica tuturor contractelor in derulare, iar in negocierea dintre banca si client va fi si un mediator de la o asociatie de protectia consumatorilor.
Acestea sunt concluziile intalnirii de luni dintre initiatorii legii si presedintele Comisiei de Finante a Camerei Deputatilor. Dezbaterea vine dupa ce Banca Nationala a trimis vineri o scrisoare Parlamentului prin care cere o serie de modificari.
La intalnirea din Parlament pentru legea prin care oamenii pot da locuinta in schimbul stergerii complete a datoriilor catre banca a fost si avocatul Gheorghe Piperea.
Gheorghe Piperea, avocat: "Cred ca putem sa fim optimisti, pentru ca primul lucru, si cel mai important, care a rezultat din discutie este ca sub nicio forma nu se va renunta la obligativitatea legii pentru contractele aflate in derulare. S-a spus foarte clar ca odata ce s-ar elimina aceasta dispozitie din lege, practic legea devine inutila."
Piperea a contribuit la scrierea legii retrimisa spre examinare de presedintele Iohannis si spune ca in viitoarea formula vor exista mediatori care sa-i ajute pe clienti in negocierile cu banca.
Gheorghe Piperea, avocat: "E posibil ca in aceasta discutie, pentru a se facilita o negociere, in cele 30 de zile de care va vorbeam, sa se intorduca un mediator sau o asociatie de protectie a consumatorilor care sa faciliteze aceasta negociere."
Banca Nationala a trimis Senatului o scrisoare in care propune mai multe amendamente, printre care introducerea unui plafon de 150.000 de euro, casa ori apartamentul sa fie locuite de cel care a luat imprumutul, legea sa nu fie retroactiva, iar ratele imprumutatilor sa depaseasca 65% din venit.
Daniel Zamfir, deputat PNL, initiatorul legii: "N-am simtit sub nicio forma o modificare a viziunii dumnealor in legatura cu legea. Maine, legea intra in dezbatere la Comisia de Finante a Senatului, iar poimaine, la Comisia Juridica si cea Economica. Deci, legea isi urmeaza cursul. Eu sper ca pana la sfarsitul acestei luni sa intre in vot la Senat, urmand ca pana la inceputul lunii martie sa vina la Camera Deputatilor."
Initiatorii estimeaza ca legea darii in plata va ajunge la vot cel mai tarziu in aprilie. Intre timp, mai multe banci avertizeaza ca daca legea ramane asa, vor inaspri conditiile de creditare.
Sursa: Pro TV
Etichete: BNR, Parlament, modificari, mediator, legea darii in plata,
Dată publicare:
15-02-2016 18:08