Initiatorul legii "Darii in plata" acuza bancile de presiuni. "Sunt intr-un razboi tactic, sa amanam, sa santajam"

×
Codul embed a fost copiat

''Bancile fac presiuni in Parlament pentru ca alesii sa amane dezbaterea legii in plata''. Declaratia ii apartine deputatului Daniel Zamfir, initiatorul legii care ar sterge datoriile celor care nu isi mai pot plati ratele si vor sa cedeze locuintele.

Senatorii au amanat dezbaterea documentului trimis spre reexaminare pentru a doua saptamana la rand. Liberalul Daniel Zamfir a modificat legea retrimisa in Parlament de seful statului si le-a cerut senatorilor din comisia de buget sa analizeze in sedinta de marti noua varianta.

Daniel Zamfir, initiator lege: "A fost si saptamana trecuta pe ordinea zilei. Tot dandu-le timp bancilor … ei sunt intr-un razboi de-asta tactic, sa amanam, sa santajam."

In forma propusa de Zamfir, sintagma "persoana fizica" este inlocuita cu termenul "consumator". Astfel, sustine initiatorul cei care iau imprumuturi pentru a dezvolta afaceri nu pot beneficia de prevederile legii.

Noua forma prevede explicit ca orice contract de credit cu ipoteca, chiar si cele de nevoi personale, beneficiaza de darea in plata in situatiile in care datornicii nu isi mai pot achita ratele. Astfel, s-ar rezolva una dintre obiectiile ridicate de seful statului legate de ambiguitatile legii.

Citește și
Parlamentari - AGERPRES
Legile a caror soarta va fi decisa la inceputul lui 2016. Unde s-au "impotmolit" deciziile privind fumatul sau darea in plata

Mihai Bogza, presedinte Consiliul Investitorilor Straini: "Sunt opinii, pareri din partea presedintelui care nu se regasesc in amendament."

Marinica Dinca, senator PNL: "Initiatorul are posibilitatea sa le reevalueze pe toate, o parte dintre ele sau niciunul."

Cererea de amanare nu vine din partea bancilor i-au transmis senatorii initiatorului. Si au insistat ca discutia sa se reia saptama viitoare. Initiatorul crede ca bancile nu vor putea bloca legea.

Daniel Zamfir: "Ei transmit ca nu vor sa isi asume riscul creditarii si isi umfla muschii ca sa arate ca la ei este puterea. Sunt convins ca romanii pot rezista 6 luni fara sa ia credite. Bancile vor rezista fara sa dea credite?"

Bancile au inceput deja sa ia pozitie impotriva darii in plata. Iata o scumpire a creditelor pusa in practica de cei de la Raiffeisen, una din cele mai mari banci de la noi.

Avem un credit de casa de 270.000 de lei, echivalentul a 60.000 de euro, avansul pana saptamana trecuta era de 15%. Adica omul venea de acasa cu 40.000 de lei si banca ii dadea restul de 230.000 de lei. Ce se intampla acum: deja banca cere 35%, e mai mult decat o dublare a avansului, care urca la peste 94.000. Asa ca pentru acelasi imprumut, garantat cu aceeasi casa banca mai acorda doar 175.000 de lei.

Banca Nationala a iesit si ea pe piata cu un sondaj ilustrat in acest grafic. I-a intrebat pe managerii de banci daca vor inaspri standardele de creditare la imprumuturile cu ipoteca. Si cum credeti ca au raspuns? Ce e sub linia zero inseamna credit usor de luat, ce e deasupra liniei, greu de luat, are costuri mari.

Pentru prima data in ultimii 3 ani bancherii avertizeaza ca imprumuturile pentru case vor fi mai scumpe. Si tot ca avertizare sau ca masura de precautie, cei de la Alpha Bank si cei de la Raiffeisen au scos de pe site creditele “Prima casa” si nu mai primesc dosare, se pare. Seful BCR spune si el ca legea darii in plata va duce la reducerea creditelor si va bloca aspiratiile tinerilor care viseaza la o casa.
 

Citește și...
Legea darii in plata se amana dupa ce parlamentarii au refuzat sa-si scurteze vacanta. Cand ar putea fi pusa in aplicare
Legea darii in plata se amana dupa ce parlamentarii au refuzat sa-si scurteze vacanta. Cand ar putea fi pusa in aplicare

Legea darii in plata - care le permite datornicilor sa isi incheie socotelile cu bancile, prin simpla renuntare la casele puse garantie - va fi dezbatuta si votata dupa 1 februarie.

Legile a caror soarta va fi decisa la inceputul lui 2016. Unde s-au
Legile a caror soarta va fi decisa la inceputul lui 2016. Unde s-au "impotmolit" deciziile privind fumatul sau darea in plata

La inceput de 2016, facem bilantul marilor legi care au fost in ultima perioada pe agenda publica. Si asta pentru, ca desi au trecut de Parlament, nu toate au intrat si in vigoare.

"Costurile creditarii vor fi mult mai mari". Legea "Darii in plata" provoaca un razboi intre banci si politicieni

Dupa ce alesii au adoptat legea privind darea in plată, bancherii si politicienii sunt in razboi deschis.

Recomandări
Regele Charles al III-lea a ajuns în România. Klaus Iohannis l-a întâmpinat la Palatul Cotroceni
Regele Charles al III-lea a ajuns în România. Klaus Iohannis l-a întâmpinat la Palatul Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis l-a întâmpinat, vineri, la Palatul Cotroceni, pe Regele Charles al III-lea. 

Ligia Deca: „Evaluarea Naţională începe pe 19 iunie”. Apel către profesori să revină la cursuri pentru a păstra calendarul
Ligia Deca: „Evaluarea Naţională începe pe 19 iunie”. Apel către profesori să revină la cursuri pentru a păstra calendarul

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a rugat vineri cadrele didactice să se întoarcă în clase de săptămâna viitoare, pentru ca toţi elevii să poată susţine examenele de final de gimnaziu sau de liceu, iar anul şcolar să se poată finaliza în bune condiţii.

AFP: În Ucraina, până şi mafioţii trebuie să-şi aleagă tabăra. Interlopii
AFP: În Ucraina, până şi mafioţii trebuie să-şi aleagă tabăra. Interlopii "patrioţi" se reorientează

Kirim trage un fum din ţigară în timp ce explică de ce a decis să rupă toate legăturile cu infractorii ruşi: războiul l-a obligat pe acest contrabandist ucrainean să pună capăt implicării sale într-una dintre cele mai puternice reţele mafiote din lume.