De ce nu poti sa pleci din magazin fara sa platesti, chiar daca NU ai primit bon fiscal. Legea ar fi neconstitutionala
Ordonanta care le da voie romanilor sa plece cu produse din magazine fara sa le plateasca, daca vanzatorul refuza sa le dea bon fiscal, este neconstitutionala.
Asta sustin atat comerciantii, cat si specialistii in drept constitutional, care atrag atentia ca regulile publicate vineri in Monitorul Oficial incalca dreptul la proprietate. Ordonanta de urgenta ii da oricarui roman dreptul sa plece dintr-un magazin cu plasa plina, fara sa plateasca produsele, atunci cand comerciantul refuza sa ii dea bon fiscal.
"Acest articol este neconstitutional pentru ca incalca dreptul la proprietate. Daca nu platesc si nu primesc un bon, nu pot sa consider produsul ca fiind al meu", a spus Stefan Deaconu, prof univ de drept constitutional la Universitatea Bucuresti
Asociatia Nationala a Comerciantilor Mici si Mijlocii sustine ca va sesiza Avocatul Poporului - singurul care ar putea ataca la Curtea Constitutionala aceasta Ordonanta.
Comerciantii spun ca acolo unde casa de marcat functioneaza, clientii dau mai intai banii si dupa aceea primesc bonul fiscal.
Procedura de vanzare a unui bun intr-un supermarket dotat cu o casa de marcat electronica este urmatoarea. Clientul vine si aseaza produsul pe banda. In acel moment vanzatorul il preia, il scaneaza, casa de marcat afiseaza pretul produsului. Abia atunci vanzatorul il intreaba pe client cum plateste: prin card, cash sau prin bonuri de masa. De-abia dupa ce clientul ii da vanzatorului banii, acesta poate sa apese un buton si casa emite bonul fiscal pentru cumparaturile platite.
"Din cauza procedurii implementate in magazin, nu poti sa pleci cu produsul. Platesti produsul inainte sa primesti bonul fiscal", a spus Alexandru Bicica, manager de magazin.
Legea aceasta ar putea viza mai ales magazinele marginase si cele de la tara - acolo unde patronii dau adesea mancare si bautura pe caiet, pe datorie. Atunci, clientii, la finalul lunii, cand ar veni data platii, s-ar putea trezi indreptatiti sa nu plateasca produsele pe care le-au primit, pe motiv ca nu au primit si bon fiscal la schimb.
La fel se intampla si daca un frizer sau un instalator, de exemplu, nu au sau nu vor sa dea bon fiscal pentru serviciul facut. Invocand noua regula, clientii pot sa nu plateasca. In acest caz, meseriasii ar fi constransi sa dea chitante cu stampila, daca nu au casa de marcat. La fel trebuie sa faca, de fapt, toate localurile in care, din diverse motive, nu sunt sau nu functioneaza aceste aparate.
Sursa: Pro TV
Etichete: legi, curtea constitutionala, avocatul poporului, oug, evaziune fiscala, bon fiscal,
Dată publicare:
31-01-2015 08:47