Concurenta nedreapta a fructelor de import. Situatia absurda in care sunt fermierii nostri, cu productii record la piersici
Iarna blanda si primavara cu temperaturi generoase au adus rod bogat proprietarilor de livezi de piersici. Ramurile copacilor sunt pline de poame mari si gustoase, iar oamenii au fost nevoiti sa culeaga o parte din recolta, mai devreme decat de obicei.
Problema este ca odata ajunse la piata, fructele romanesti trebuie vandute la preturi mici si producatorii autohtoni abia fac fata concurentei cu importatorii.
In Periam, judetul Timis, pe opt hectare se intind livezi cu piersici ale caror ramuri sunt grele de rod. Atat de incarcati sunt copacii, incat pomicultorii spun ca fructele nici nu au loc sa de dezvolte si ca trebuie deja culese.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Chiar daca recolta a fost bogata, in piete pretul piersicilor este mai mare decat cel de anul trecut: a crecut de la 3, la 5 lei. Iar fructele romanesti se vand mai greu, din cauza concurentei cu importatorii: sute de tone de piersici au fost aduse din Grecia si Spania.
Casian Perte, pomicultor: "Daca preturile fructelor romanesti sunt si cu 10% mai scumpe, oamenii le cumpara tot pe cele straine, chiar daca nu sunt la fel de gustoase".
Cei care au fructe autohtone din belsug, dar ies in pierdere daca le duc la piata, prefera sa le transforme in gemuri sau dulceturi.
O familie din Tautii Magheraus, in Maramures, prepara in mica lor fabrica dulceturi din fructe de padure, trandafiri sau gutui.
Eugen Libotean: "M-am axat mai mult pe fructe de padure. De exemplu, aici avem o dulceata de coacaze rosii sau merisor, aici avem un gem de gutui care creste in salbaticie. Folosim numai fructe romanesti, pentru ca acestea sunt adevarate, au pulpa, au continut de zahar, au arome. Celelalte au numai un aspect comercial foarte frumos: sunt mari dar sunt fade".
Dulceata gospodarului se vinde cu zece lei borcanul, iar clientii sunt incantati ca in retele traditionale nu isi au locul indulcitori sau conservanti artificiali.