Productia record de peste 8 milioane de tone de grau, pusa in pericol. Sute de hectare risca sa devina hrana pentru animale

Ultima actualizare: 28-07-2014 07:10
grau, Romania

Ploile din ultimele zile pun in pericol pretul painii si productia record de grau, de peste 8 milioane de tone, la care se asteptau fermierii.

Acum cateva saptamani, lanurile se coceau mandre la soare, iar specialistii erau optimisti si spuneau ca vom avea grau din belsug. Din pacate, a plouat prea mult. In judetul Iasi a plouat aproape zilnic in ultimile doua saptamani. Din cele 37.000 de hectare cu grau, fermierii au reusit sa adune doar un sfert din recolta. Altii au ramas cu graul pe camp.

"Ploile sunt si bune, si rele, nu le programam noi. Pentru mine mai trebuiau 2-3 zile de recoltat, pentru altii mai trebuiau 10", a spus Aurel Placinschi, patron ferma.

In Botosani, acest fermier ar putea da peste 150 de hectare de grau pentru hrana animalelor, pentru ca si-a pierdut calitatile de panificatie. "In conditiile in care a fost prins de atatea ploi, se duce greutatea hectolitrica, toti indicii de panificatie" sustine Radu Toader, fermier.

Nici in vestul tarii nu e mai bine. "Noi agricultorii suntem in genunchi, preturi nu, productie nu, calitate nu", s-a plans Dumitru Ciocaldean, fermier din Timisoara.

In sud si in est combinele asteapta sa se usuce pamantul, sa poata intra la recoltat. "Aici nu se poate, ca a plouat peste cincizeci de litri. A plouat tare si pana nu se zvanta jos nu putem", explica Dumitru Lazar, tractorist.

Ploile abundente din ultimele zile au afectat culturile de grau din toata tara. Asta din cauza ca terenul este inca moale si utilajele nu pot intra pentru recolatat. In al doilea rand, apa a intrat in spice si, din aceasta cauza, calitatea boabelor are mult de suferit.

Daca producatorii agricoli se bucurau, pana saptamana trecuta, ca vor avea o recolta de 4500 - 5000 de kilograme de grau la hectar, acum se vor considera norocosi daca vor mai strange 3.500. Si pretul va cobori, cel mai probabil, de la 65 de bani la kilogram, la 50-55 de bani.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!