La 5 ani de cand s-a inchis ultima mina, Romania cauta aur. Si daca il gasim, strainii iau 96%
In rezerva nationala sunt acum 103 tone de aur, insa oficialii vor sa ajungem la cel putin 200 de tone. In aceste conditii ar trebui redeschise vechile exploatari, numai ca, in conditiile actuale ale contractelor, strainii vor scoate aurul, iar statul va
La Certej, zeci de specialisti foreaza la sute de metri adancime ca sa vada cat aur ascunde pamantul.
Rezultatele au fost atat de bune, incat o companie a cumparat deja de la localnici 269 de hectare ca sa extinda forajele.
In prezent exista 4 licente de exploatare a aurului pe teritoriul Romaniei. Una la Rosia Montana, de unde vor fi extrase 250 de tone de aur de catre o companie canadiana. O companie inregistrata in Barbados detine alte 2 licente, la Certej si Băiţa Crăciuneşti, de unde se pot extrage alte 100 de tone. Ultima licenta este detinuta de un off shore din Insula Man pentru sterilul de la Baia Mare. Alte 3-4 tone de aur.
In total 354 de tone. Adica peste 15 miliarde de euro din care Romaniei ii revin doar 600 de milioane de euro din taxe. In aceleasi zacaminte se gasesc si 2100 de tone de argint, adica alte 2 miliarde de euro.
Mai avem alte 5 perimetre in explorare, pe care diversi investitori testeaza terenul. Se pare ca o companie cu actionari din Marea Britanie a dat peste un zacamant imens la Brad, insa oficialii statului tin totul secret.
Presedintele Traian Basescu ar vrea ca o buna parte din aurul extras din Muntii Apuseni sa se duca la BNR.
BNR n-a mai cumparat insa aur din 2001. Acesta este si motivul pentru care minele romanesti s-au inchis - si-au pierdut clientul numarul 1.
Daca rezervele BNR ar creste cu inca 100 de tone asa cum isi doreste seful statului, valoarea lor ar ajunge la 7,4 miliarde de euro. Va mai dura insa pana cand vom scoate din subteran primul kilogram de aur romanesc.
Seful statului a spusca unul dintre cele mai controversate proiecte, cel de la Rosia Montana, "trebuie sa inceapa". Presedintele i-a sugerat lui Victor Ponta sa verifice daca Mircea Geoana, fostul candidat al PSD la presedintie, nu a fost finantat de Rosia Montana Gold Corporation. Afirmatia a agitat scena politica pentru ca Victor Ponta i-a cerut presedintelui sa probeze afirmatia, in caz contrar il va actiona in judecata.
La randul ei Rosia Montana Gold Corporation respinge ferm orice legatura financiara, directa sau indirecta, dintre companie sau acţionarul sau principal, Gabriel Resources, si orice partid politic sau candidat la functii publice.
Dar cea mai mare problema la extragerea aurului este folosirea cianurii, otravitoare pentru mediu.
Ministerul Mediului a anuntat ca va propune guvernului spre avizare proiectul Rosia Montana, cu unele conditii. Cea mai importanta este reducerea insemnata a poluarii cu cianuri, astfel incat sa nu dauneze naturii.