Kaufland România anunţă că suportă transferul contribuţiilor sociale. Salariul net va creşte în medie cu 1,5%
Retailerul Kaufland România a anunţat joi seara că preia contribuţiile aferente angajatorului în salariul brut al angajatului, ca urmare a modificărilor legislative, începând cu data de 1 ianuarie 2018.
Astfel, angajaţii vor avea un salariu net mai mare, în medie cu 1,5%.
“Compania înţelege astfel să liniştească îngrijorările salariaţilor şi familiilor acestora şi îi asigură că, dincolo de schimbările legislative, firma face toate eforturile, cu fapte, pentru siguranţa lor salarială”, a declarat Laura Iancu, director de Resurse umane, Kaufland România.
Oficialii companiei spun că le oferă salariaţilor şi tichete de masă şi asigurarea voluntară de sănătate, dar şi mai multe zile de concediu de odihnă anual care, în funcţie de vechimea în companie, pot ajunge până la 27 de zile pe an.
Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.250 de magazine în şapte ţări şi o reţea de 115 magazine în România.
Guvernul a adoptat miercuri prin Ordonanţă de Urgenţă mai multe măsuri de modificare a Codului Fiscal, susţinând că acestea au un "impact benefic atât economic, cât şi social".
În domeniul contribuţiilor sociale obligatorii, modificările vizează atât reducerea cotelor cumulate ale contribuţiilor sociale obligatorii, per total cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, cât şi reducerea numărului contribuţiilor sociale de la de la 9 (angajat şi angajator), la 3, după cum urmează:
- contribuţia de asigurări sociale (CAS), plătită pentru salariat;
- contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS), plătită pentru salariat;
- contribuţia asiguratorie pentru muncă, suportată de angajator.
Se stabileşte transferul sarcinii fiscale a obligaţiilor privind contribuţiile sociale obligatorii datorate de angajator la angajat în cazul veniturilor din salarii şi asimilate salariilor, astfel:
- CAS şi CASS se datorează de către persoanele fizice, respectiv de către angajaţi, inclusiv în cazul contractelor individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, pentru care CAS şi CASS datorate nu pot fi mai mici decât nivelul contribuţiilor sociale aferente salariului minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează acestea, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost active.
Măsurile de modificare a Codului fiscal sunt însă contestate atât de sindicate, cât şi de patronate.