Isarescu: "O criza nu este exclusa". Guvernatorul BNR avertizeaza asupra atacurilor cibernetice, dar si politicii Guvernului
Mugur Isarescu sustine ca Romania ar putea fi lovita de o criza globala, dupa atacul WannaCry, insa se teme si de consecintele politicii fiscale si salariale a guvernului Grindeanu.
Aparitia unei crize pe plan global, la care nu s-ar astepta nimeni, nu este exlusa, in contextul recentelor valuri de atacuri cibernetice, a declarat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa. Cel mai recent atac cibernetic la nivel global, efectuat prin intermediul instrumentului ransomware WannaCry, este, oficial, cel mai amplu atac din istorie, cu peste 200.000 de oameni si 10.000 de institutii din cel putin 150 de tari afectate la sfarsitul saptamanii trecute.
In acest context, Isarescu nu exclude aparitia unei crize la nivel global, subliniind ca, acum trei ani, a fost intrebat daca Romania este pregatita in cazul izbucnirii unui razboi cibernetic. ”Vad o rabufnire in privinta atacurilor cibernetice. Acum trei ani, m-a intrebat un coleg daca suntem pregatiti de un razboi cibernetic. O criza la care sa nu te astepti nu este exclusa”, a declarat Isarescu.
Politica fiscala si salariala a Guvernului este expansiva si poate duce la o crestere accelerata a inflatiei in viitor, in conditiile in care exista si o deteriorare a competitivitatii prin pret si o crestere a importurilor, a mai declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.
BNR a revizuit luni in scadere, de la 1,7% la 1,6%, prognoza privind inflatia pentru finalul acestui an, si de la 3,4% la 3,1% pentru finalul anului 2018. Unul din riscurile accelerarii inflatiei in viitor il reprezinta cresterile salariale si reducerile de taxe. „Politica fiscala si salariala este expansiva si reprezinta una dintre incertitudinile care pot impinge inflatia in sus in viitor”, a declarat Isarescu.
Comisia Europeana (CE) a avertizat recent Executivul ca proiectul legii salarizarii unitare genereaza riscuri semnificative pentru estimarile fiscale, cu un posibil impact de 2% din Produsul Intern Brut (PIB) in 2018. Isarescu a atras atentia si asupra cresterii ponderii importurilor, in conditiile in care competitivitatea prin pret la nivelul producatorilor de bunuri si servicii a scazut.
Guvernatorul a avertizat si asupra unei scaderi a investitiilor in ultimul trimestru din 2016, in special pe zonele cu impact ridicat, tehnologie si infrastructura, ceea ce afecteaza potentialul de crestere a economiei.
Sursa: Pro TV
Etichete: BNR, criza, dobanda, pib, economie, mugur isarescu, banca, investitii, wannacry,
Dată publicare:
15-05-2017 13:25