Dobanzile la creditele in lei vor incepe sa creasca. Avertismentul guvernatorului BNR Mugur Isarescu
Dobanzile la creditele in lei vor incepe sa creasca, desi nu chiar acum, spune guvernatorul Bancii Nationale.
Indicele ROBOR in functie de care se stabileste dobanda pentru imprumuturile in lei a urcat in ultimele doua luni de la 0,8 la peste 0,9 la suta.
Banca Nationala a decis, vineri, sa mentina neschimbata dobanda sa de politica monetara, care da tonul dobanzilor la lei. Guvernatorul BNR a sugerat insa ca dobanzile vor creste.
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: "Nu, nu se scumpeste creditul sau nu inca, poftim. Cresc dobanzile in America, cresc in Europa, aproape inerent se va intampla - nu o sa ramanem codasi."
Indicatorul ROBOR la 3 luni, in functie de care se stabilesc dobanzile la creditele in lei a crescut din toamna trecuta de la un minim de 0,68 la suta in septembrie la 0,93 la suta saptamana aceasta.
Anul acesta, bancile au acordat doar in luna martie credite NOI - 5,6 miliarde de lei, una dintre cele mai mari valori lunare, ajutate de scaderea dobanzilor.
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: "Nu mai e diferenta aceea, ecartul intre dobanzile in lei si cele in valuta. Cand ecartul era mare intr-adevar era tentatia sa iei numai credite in valuta. Acum diferenta este foarte mica."
Cresterea dobanzilor este inevitabila, spun analistii.
Irina Chitu: "Previziunile analistilor sunt pentru crestere de ROBOR pana la sfarsitul anului undeva la 1,5 la suta, anul trecut estimau chiar 2,5 la suta pentru sfarsitul acestui an.
Daca ar creste de exemplu la 1,5 la suta de exemplu un credit ipotecar de 225 de mii de lei luati pe 30 de ani, luat anul trecut, ar creste rata cu 10 la suta. Daca ar creste la 2,5 la suta ROBORUL, atunci acelasi credit ar insemna ca ar avea o crestere de 24% la rata lunara."
Cresterea dobanzilor depinde de cat de mult vor creste preturile.