Cu puțin înaintea începerii reuniunii Consiliului European, Klaus Iohannis a declarat, la Bruxelles, că nu este de acord cu propunerea preşedinţiei finlandeze a Consiliului Uniunii Europene privitoare la viitorul cadru financiar multianual.

Şeful statului a precizat că pe agenda reuniunii se află şi alte teme, "foarte complicate", precum schimbările climatice.

Iohannis: Retrogradarea, din cauza guvernului anterior

 

Klaus Iohannis a declarat, totodată, că retrogradarea perspectivei ratingului României de către Standard & Poor's s-a făcut din cauza derapajului bugetar.

Derapajul a avut drept cauze cheltuiala excesivă şi bugetul prost făcut de guvernul anterior, a declarat joi preşedintele Klaus Iohannis, la Bruxelles.

"Nu mă aştept la un impact foarte mare. Da, trebuie să vedem puţin de unde vine această retrogradare şi este suficient să citim comunicarea Standard & Poor's care spune clar că această retrogradare s-a făcut din cauza derapajului bugetar ce a apărut, motivat de cheltuiala excesivă şi bugetul prost făcut de guvernul anterior, nu de acesta. Acesta abia a venit şi a găsit situaţia gata deteriorată~, a spus Klaus Iohannis.

`Sunt convins că, pe măsură ce vom continua, vom avea un buget mult mai solid pentru anul 2020, un comportament bugetar adecvat, se va reveni la acest rating, a continuat președintele.

Impactul retrogradării ratingului de țară pentru omul de rând

 

Klaus Iohannis a adăugat că impactul pentru omul de rând nu va fi măsurabil, însă scăderea ratingului îi va afecta pe investitori.

„Pentru omul de rând impactul nu va fi măsurabil, dar, sigur, unii investitori se vor gândi încă o dată în plus dacă este cazul să investească în România sau nu şi este posibil pe undeva să apară o mică influenţă şi la dobânzile pe piaţa internaţională", a precizat şeful statului, care se află la Bruxelles, unde participă la reuniunea Consiliului European.

Standard & Poor's (S&P) a înrăutăţit perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă, din cauza creşterii deficitului, şi a confirmat calificativul "BBB-/ A-3" pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală.

Iohannis: Nu voi agrea sub nicio formă propunerea finlandeză privind cadrul financiar multianual

 

Cu privire la propunerea finlandeză privind cadrul financiar multianual, Klaus Iohannis a declarat că nu este de acord, arătând, printre altele, că banii alocaţi pentru politica de coeziune ar fi "prea puţini".

"Nu sunt deloc de acord cu această propunere finlandeză. Nu ne convine din niciun punct de vedere şi se pare că nu suntem singurii. Propunerea nu ne satisface absolut deloc. Lipsesc chestiuni esenţiale, de exemplu flexibilitatea între fonduri, banii alocaţi pentru coeziune sunt prea puţini pentru politica agricolă comună, împărţirea banilor şi condiţionalităţilor, de asemenea, nu ne satisfac. Politica agricolă şi coeziunea sunt extrem de importante pentru noi”, a spus Iohannis.

„În acest sens, nu voi agrea sub nicio formă această propunere finlandeză şi, cu siguranţă, vom ajunge la ceea ce se şi propune în concluzii - să delegăm preşedintelui Consiliului munca de elaborare a unui nou draft", a afirmat Iohannis, la sosirea la reuniunea Consiliului European.

Schimbările climatice, pe agenda reuniunii

 

Şeful statului a precizat că pe agenda reuniunii se află şi alte teme, "foarte complicate", precum schimbările climatice.

"În ce priveşte schimbările climatice se propune spre discuţie un obiectiv foarte ambiţios - neutralitatea climatică până în 2050, asta însemnând practic să reducem emisiile foarte mult. Pentru economiile noastre din partea estică a Uniunii este un obiectiv foarte complicat, care poate fi obţinut, dar numai cu o cheltuială foarte mare. Noi dorim ca o parte din această cheltuială să fie suportată, evident, şi din bugetul european, deci din fonduri europene, însă discuţia nu va fi simplă deloc şi cred că vom mai avea multe consilii pe aceste două teme", a susţinut şeful statului.